Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cantitate record de energie regenerabilă produsă în Marea Britanie. Creşterea numărului de turbine a atenuat criza gazelor

Uniunea Europeană se luptă deja de câteva luni cu criza energetică generată de războiul din Ucraina, motiv pentru care sursele regenerabile devin o soluţie tot mai căutată. Fermele eoliene din Marea Britanie au generat anul acesta o cantitate record de electricitate, datorită mai ales sporirii numărului de turbine, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Producţia record a fost posibilă datorită creşterii numărului de ferme eoliene mari. În 2023, tendinţa se va menţine.

de Redactia Observator

la 22.12.2022 , 13:14

Marea Britanie a produs anul acesta o cantitate record de energie eoliană, atenuând criza gazelor
Marea Britanie a produs anul acesta o cantitate record de energie eoliană, atenuând criza gazelor - Profimedia Images

Energia eoliană va fi un factor critic al modului în care Europa gestionează criza energiei, care a costat deja peste 1.000 miliarde de dolari. Viteza mai mare a vântului va atenua necesitatea de a arde o cantitate mai mare de gaze, după ce Rusia a redus livrările către Europa.

Construirea unui număr ridicat de ferme eoliene va permite Marii Britanii să scadă cantitatea de gaze utilizată şi să-şi îndeplinească obiectivele climatice.

Cele mai multe turbine din Regatul Unit sunt la mare, unde vânturile sunt mai puternice şi mai persistente. Până acum, în acest an, fermele eoliene din Marea Britanie au produs aproape 74 TWh, suficient pentru alimentarea cu electricitate a peste 19 milioane de locuinţe, arată datele companiei naţionale de transport a energiei. Precedentul record, de 68 TWH, fusese stabilit în 2020.

Articolul continuă după reclamă

Producţia record a fost posibilă datorită creşterii numărului de ferme eoliene mari

Pe acelaşi subiect

Producţia record a fost posibilă datorită creşterii numărului de ferme eoliene mari. În 2023, tendinţa se va menţine, în vară urmând să devină operaţional proiectul Seagreen, de 1,1 GWh, realizat de SSE Plc şi TotalEnergies SE.

În anii următori ar urma să se atingă noi recorduri, Marea Britanie apropiindu-se de obiectivul de a ajunge la o capacitate eoliană offshore de 50 GWh până la finalul deceniului, triplu faţă de nivelul actual.

Chiar şi cu majorarea capacităţilor, vor exista perioade în care nu va bate vântul, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută, când a fost majorată cantitatea de gaze folosită pentru obţinerea electricităţii. Dar în timp energia eoliană va reduce cererea de combustibili fosili. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi pregătite variante în caz de blackout?
Observator » Stiri economice » Cantitate record de energie regenerabilă produsă în Marea Britanie. Creşterea numărului de turbine a atenuat criza gazelor