Carnea de vită, deliciul din ziua de salariu. Prețurile au explodat
Carnea de vită e deliciul din ziua de salariu. Un kilogram a ajuns atât de scump, încât oamenii îşi permit să cumpere doar atunci când îşi primesc banii, spun măcelarii.
- Ce s-a întâmplat la primele discuţii între americani şi ruşi de la Riad. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Europa poate să trimită doar 30.000 de soldaţi în Ucraina. De ce nu s-au înţeles liderii UE după 3,5 ore de discuții
Carnea de vită e deliciul din ziua de salariu. Un kilogram a ajuns atât de scump, încât oamenii îşi permit să cumpere doar atunci când îşi primesc banii, spun măcelarii. În ultimul an, preţurile au crescut cu 10%. Iar muşchiul de vită, de exemplu, se vinde în măcelării chiar şi cu 80 de lei kilogramul. Producţia internă a scăzut enorm, explică cei din industria cărnii.
În ciuda preţului, carnea de vită se vinde bine după sărbătorile de iarnă. Şi, mai ales, după ce intră banii pe carduri.
Prin urmare, măcelarii se aprovizionează mai straşnic la mijlocul lunii. Iar oamenii mai renunţă la mâncarea de proastă calitate.
- Cât va costa carnea de miel pentru Paştele din 2025. Clienţii au început deja să îşi rezerve mielul dorit
- Cât va dura până când vom găsi mai multă carne de porc românească pe rafturi. Planul autorităților de a...
- Alimentul care s-ar putea ieftini semnificativ în perioada următoare. Producţia va creşte, importurile vor scădea
- Afacerea pornită de familia Farcaşiu în urmă cu 15 ani dă roade. Delicatesa care a înlocuit carnea de porc pe...
- Ignatul, ziua tăierii porcului. Secretul pentru un șorici fraged și o carne gustoasă: "O știu de la mama mea"
În măcelării, antricotul de vită costă 30 de lei kilogramul, iar ceafa de mânzat - aproape 20 de lei. Cel mai scump este muşchiul de vită, care se vinde chiar şi 80 de lei kilogramul.
Într-un singur an, preţul vitei în viu a crescut cu aproape 10%. La raft, asta se traduce printr-o majorare cu 2 lei pe kilogram. Motivul principal este că efectivele de animale au scăzut în ţara noastră şi o mare parte din materia primă merge la export.
Vita românească merge la export
În 2017, am exportat peste 13.000 de tone de carne de vită, care a ajuns în Polonia, Ungaria şi Olanda. În schimb, am importat 4.500 de tone din Italia, Polonia sau Germania, arată statisticile oficiale. Şi în acest an, s-ar putea menţine tendinţa de scumpire a cărnii de vită. Asta pentru că fermierii români renunţă la creşterea vacilor de carne.
Aşa se face că, anul trecut, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2017, producţia românească de carne de vită a scăzut cu aproape 15%, potrivit datelor Eurostat.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰