Antena Meniu Search
x

Video Carnea din producţia internă va avea o etichetă specială. Specialiştii cred rafturile vor fi mai mult goale

Carnea din producţia internă va fi separată la raft de cea de import şi va avea o etichetă specială. Aşa vrea Ministerul Agriculturii să-i facă pe români să cumpere mai multe produse autohtone. Doar că proiectul de lege pare o glumă, spun specialiştii, în condiţiile în care porcul sau vita crescute la noi în ţară sunt o raritate în magazine, iar rafturile vor fi mai mult goale.

Alin Stan
de Alin Stan

la 07.07.2023, 20:19

Vezi și

Eticheta de "produs românesc" va fi pusă pe carnea și produsele din carne provenite exclusiv din fermele din România. În plus, acestea vor fi delimtate de cele de import, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. "Prin actul normativ am creionat etichetare corectă la raft a produselor  prin identificarea unui cod QR, astfel încât toţi românii care merg în supermarket să poată scana acel cod, să identifice ingredientele din care sunt preparate produsele sau provenienţa cărnii", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Acelaşi proiect de lege depus în Parlament interzice comercializarea cărnii sintetice

Pe hârtie, iniţiativa arată bine. Însă realitatea de la raft e alta. Găsim tot mai puţină carne românească în supermarketuri. Din producţie proprie ne asigurăm doar 20% din consumul de carne de porc şi 30% din cea de vită. Restul îl importăm. Adrian are o fermă de 50.000 de porci. Livrează carne într-un mare lanţ de magazine din Bucureşti. Spune că legea este bună, dar mai trebuie multe făcute. "Din nefericire, noi avem o problemă, mai ales producătorii de carne de porc. Dacă vrem să asigurăm tuturor românilor carne proaspătă din România şi produse fabricate cu carne de porc românească, trebuie să revitalizăm producţia", a declarat Adrian Balaban, fermier.

"În acest moment am pus carul înaintea boilor. Mai întâi ar trebui să dezvoltăm sectorul de creştere a porcinelor şi apoi să venim cu o lege prin care să încurajăm consumul de carne în România", a declarat Costel Stanciu, preşedinte asociaţie alimente. Ministrul Agriculturii susţine că are soluţii şi pentru această problemă. "Voi lansa in perioada urmatoare inca 160.000 de locuri de cazare, astfel încât acest număr de 9 milioane de purcei să poată fi produşi în România", a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Acelaşi proiect de lege depus în Parlament interzice comercializarea cărnii sintetice, obținute prin metode artificiale, cum ar fi cultivarea celulelor sau imprimarea 3D.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Carnea din producţia internă va avea o etichetă specială. Specialiştii cred rafturile vor fi mai mult goale