Antena Meniu Search
x

Cât costă benzina și motorina azi, 1 iulie, în toate staţiile din ţară. Ce benzinării au aplicat reducerea prețului - FOTO

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat, vineri, imagini cu benzinării care au redus preţul la carburanţi. "Carburanţi mai ieftini! Vreau să le mulţumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar", spune ministrul pe Facebook. Începând de astăzi, la un plin de 50 de litri de carburant, şoferii ar trebui să economisească în jur de 25 de lei. Asta dacă benzinăriile aplică prevederile Ordonanţei. 

de Redactia Observator

la 01.07.2022, 13:13

Teoretic, începând de astăzi benzina şi motorina ar trebui să ne coste mai puţin decât ieri. Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România. Lista completă cu costurile din 1 iulie 2022, poate fi verificate online pe Monitorul Preţurilor.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a postat pe pagina sa de Facebook poze cu câteva benzinării care s-au conformat deja Ordonanţei de Urgenţă aprobată joi. Compensarea preţului la carburant este voluntară. Asta înseamnă cu nu toate benzinăriile sunt obligate să aplice reducerea de 50 de bani. Şi chiar dacă o fac, cei mai mulţi şoferi consideră acest ajutor din partea Guvernului o "bătaie de joc". 

”Carburanţi mai ieftini! Vreau să le mulţumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar şi au aplicat deja prevederile Ordonanţei de Urgenţă cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a preţului la carburanţi”, spune Virgil Popescu. 

Executivul a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă privind susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină.

Pe acelaşi subiect

În situaţia în care vor exista creşteri nejustificate a preţurilor la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative. Ministrul Energiei a afirmat că Ordonanţa intră în vigoare în această noapte. ”Mă aştept ca în perioada imediat următoare să văd în piaţă companii care o aplică”, a mai spus Popescu.

Ministrul Energiei: Toate marile lanţuri de benzinării din România au ieftinit carburanţii cu 50 de bani

Până la ora transmiterii acestei ştiri, doar OMV Petrom a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a redus cu 50 de bani preţurile tuturor sortimentelor de benzină şi motorină din staţiile de alimentare Petrom şi OMV din Romania, potrivit Agerpres.

Beneficiari sunt clienţii finali, persoane fizice şi juridice, care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu. Reducerea a fost introdusă începând cu 1 iulie, ora 00:00, pentru o perioada de trei luni. Pentru un plin de 50 de litri, şoferii vor plăti mai puţin cu 25 de lei.

Astfel, compania se conformează voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea preţurilor carburanţilor. Reducerea va fi afişată pe totemuri, la intrarea în staţiile de alimentare OMV şi Petrom, şi va fi reflectată pe bonul fiscal. La pompă, afişajul electronic va indica preţul carburanţilor fără reducerea de 50 de bani, mai spun reprezentanţii companiei.

Potrivit OUG 106/2022, publicată joi seara în Monitorul Oficial, reducerea nu se va vedea la pompă, ci doar pe totemurile de la intrarea în benzinării (stâlpii cu afişaj) şi se va evidenţia distinct pe bonul fiscal. 

Şi Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului KMG International, a anunţat azi că se alătură în mod voluntar măsurii propuse de guvern pentru reducerea cu 50 de bani a carburanţilor comercializaţi prin benzinăriile din România, măsură ce urmează a se aplica în perioada iulie - septembrie 2022. Reducerea preţurilor este vizibilă pe totemurile staţiilor proprii începând cu data intrării in vigoare a actului normativ, 1 iulie 2022.

Ţinând cont că intervalul de timp pentru implementarea măsurii a fost unul foarte scurt, compania depune eforturi susţinute pentru ca sistemele informatice să fie actualizate în cel mai scurt timp. În acest moment, atât preţurile carburanţilor afişate pe totem, cât şi preţurile la pompă conţin reducerea de 50 de bani. Pe măsură ce sistemele informatice vor fi actualizate, reducerea de preţ va fi evidenţiată separat şi pe bonurile fiscale aferente vânzărilor.

Rompetrol Downstream a contactat autorităţile de resort încă de miercuri şi a solicitat clarificări pentru o mai bună înţelegere a modului de implementare a măsurii propuse, în vederea respectării întocmai a prevederilor din Ordonanţa de Urgenţă. Compania operează pe plan intern o reţea de 1.232 puncte de comercializare carburanţi (staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi), din care 172 de benzinării proprii Rompetrol.

Ciucă: Avem printre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat şi el azi dimineaţă că avem unele dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa după acordarea reducerii de 50 de bani.

"Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă. 

Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.

Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului - așa cum se întâmplă deja în alte state - și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare.  Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Cât costă benzina și motorina azi, 1 iulie, în toate staţiile din ţară. Ce benzinării au aplicat reducerea prețului - FOTO