Antena Meniu Search
x

Cât costă un porc de Crăciun în 2023. Un milion de animale sacrificate de sărbători

Românii au început deja pregătirile pentru sărbătorile de sfârşit de an, iar de pe masa de Crăciun 2023 ar urma să nu lipsească tradiţionala carne de porc, sub diferite forme, chiar dacă preţurile sunt în creştere.

de Redactia Observator

la 30.11.2023, 12:15

Românii mănâncă un milion de porci de Crăciun şi de Anul Nou
Românii mănâncă un milion de porci de Crăciun şi de Anul Nou - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Românii mănâncă în jur de un milion de porci de Crăciun şi de Anul Nou.

Statistica arată că românii consumă milioane de porci anual, aproximativ un milion de porci fiind sacrificaţi doar în preajma sărbătorilor de iarnă, când românii obişnuiesc să mănânce carne de porc în diferite forme.

Vorbim despre tradiţionala friptură de porc, dar şi despre jumări din carne de porc, piftie cu carne de porc, şorici, slănină, ciolan afumat, cârnaţi, caltaboşi şi aşa mai departe.

Cât îi va costa pe români porcul de Crăciun în 2023

Specialiştii susţin că se aşteaptă ca, în această perioadă, preţul mediu pentru un kilogram de carne de porc să fie de aproximativ 24 de lei. Totuşi, trebuie precizat că a început să crească, din nou, numărul celor care cumpără carne de porc în aşa fel încât să-şi realizeze acasă produsele tradiţionale.

Pe acelaşi subiect

Au fost câţiva ani în care a existat tendinţa ca românii să cumpere din diferite magazine produsele deja finite, astfel încât să se evite, pe cât posibil, gătitul acasă.

Ce condiţii trebuie să respecte fermierii pentru a vinde legal porci de Crăciun

Pentru a evita îmbolnăvirea oamenilor, autorităţile au decis să vină cu o serie de condiţii prin care să înăsprească posibilitatea ca fermierii să vândă porci, în special de Crăciun.

Vorbim în primul rând despre ideea conform căreia vânzarea de porci să nu se mai poată face decât dacă "un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv".

Pe de altă parte, autorităţile au dat asigurări că, în astfel de cazuri, "serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentaţie", astfel încât să nu existe premisa pentru o creştere a preţurilor.

Mai mult, autorităţile au dat asigurări că persoanele fizice pot, în continuare, să crească porci pentru consum familial.

Cât costă carnea de porc la supermarket

După cum era de aşteptat, preţul la carnea de porc variază foarte mult, în supermarket. Pentru că preţul depinde de mai mulţi factori, respectiv de numele magazinului de la care cumpăraţi, de zona ori localitatea în care se află magazinul respectiv ori de forma în care este cumpărată carnea respectivă.

De exemplu, există informaţii conform cărora la supermarketul online de la Mega Image o ceafă de porc fără os costă 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, costă 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme).

La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc ar costa 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac ar costa 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată ar costa 27,95 lei.

Specialiştii recomandă, evident, să urmărim promoţiile oferite de magazine pentru a scăpa cu cheltuieli cât mai mici pentru masa de Crăciun şi pentru masa de Anul Nou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Cât costă un porc de Crăciun în 2023. Un milion de animale sacrificate de sărbători