Video Cât costă un şezlong pe litoralul românesc. Oferta vânată de turişti, sătui să dea sute de lei pentru a avea loc la plajă
Cine vrea răsfăţ pe litoral scoate din buzunar mai mulţi bani la cazare, la masă, dar şi pe plajă. Şezlongurile-leagăn sau cu saltele cu spumă de memorie sunt cele mai apreciate de turiştii cu dare de mână. Pentru cei care însă au bugetul mai mic, unele staţiuni pun la bătaie oferte ca turistul să poată face economii.
Turiştii cu buget de vacanţă nelimitat, care vor răsfăţ şi lux, se opresc în Mamaia Nord. Staţiunea promite viaţă de noapte ca-n niciun alt loc şi leneveală a doua zi în puf. "Răsfăţul costă la mare, iar lucrul acesta e o certitudine. Un astfel de pat-leagăn costă 100 de lei în timpul săptămânii şi 200 de lei în weekend", arată Andreea Filip, reporter Observator. Staţiunea se laudă şi cu cele mai confortabile şezlonguri de pe litoral: saltelele cu spumă de memorie. Iar pentru cei sătui de clasicele şezlonguri au apărut pernele. "Noi avem un target puţin mai tânăr şi puţin mai relaxat", mărturiseşte Gheorghian Tache. "Chiar e super confortabil, ăsta l-am făcut de test ... (n.r. Costă) 60 de lei şi 80 de lei în weekend".
Cât costă un şezlong în Mamaia, Costineşti sau Vama Veche
Preţuri sunt însă pentru toate bugetele. "În zona de nord a staţiunii Mamaia, un astfel de şezlong cu umbrelă de stuf costă 30 de lei în timpul săptămânii şi 40 de lei în timpul weekendului", spune Andreea Filip, reporter Observator. Întrebat cât a costat şezlongul, un turist răspunde: "40 de lei. 160 toate patru. Răsfăţul pe plajă e destul de scump". Din bugetul său de vacanţă, în jur de 80% e alocat acestui "răsfăţ": şezlong, cocktail-uri, etc.
În medie, preţul unui şezlong în Mamaia este de 50 de lei pe zi. În Eforie, e la jumătate. În Costineşti, un şezlong costă 40 de lei pe zi, în timp ce în Jupiter este cu 10 lei mai ieftin. Şi în Vama Veche, turiştii pot găsi şezlonguri cu 40 de lei pe zi.
Cum vacanţele pe litoral sunt cu 20% mai scumpe faţă de anul trecut, în funcţie de staţiune, turiştii pot găsi oferte ca să nu rămână fără bani. "Noi am beneficiat de un discount prin hotelul la care suntem cazaţi", povesteşte un turist. "În baza unei consumaţii obligatorii de 30 de lei avem cu anumite hoteluri o ofertă, nu mai plăteşti sezlongul, plăteşti la bar 30 de lei pe care îi bei pe toţi şi nu mai plăteşti şezlongul", explică Tudor Răzvan Ionuţ.
Şi în Costineşti, turiştii trebuie să întrebe la beach bar-uri de eventuale oferte. "Turiştilor care aleg să îşi facă sejurul de şapte zile la Costineşti, le oferim o zi gratis la şezlonguri, aşa încurajăm să vină şi mai mulţi turişti", spune Andrei Vlas, operator de plajă. "Cel mai ieftin e în Costineşti, e cea mai mare distraţie, cele mai ieftine şezlonguri. În Mamaia (n.r. plătesc) şi 1.000 de lei şi în Costineşti 200 de lei", zice un turist.
Litoral 2022. La plajă pe cearşaf, direct pe nisip
Însă plajă se poate face şi direct de pe nisip. Unii turişti îşi amintesc vremurile în care pe plaja din Mamaia se stătea la umbra plopilor. Nu mai e la fel de multă verdeaţă, dar cei care caută găsesc şi spun că sentimentul de a simţi nisipul sub tine nu se compară cu nimic. "Veneam cu părinţii ... Pe tot Bulevardul Mamaia era extraordinar de frumos, verdeaţă, erau bazinele alea cu apă, statuile foarte frumoase, era extraordinar de bine. Stăm aşa, pe ce a mai rămas ... Dacă te adăposteşti după un zid e la fel de cald, dacă stai sub un copac simţi răcoarea", mărturiseşte un român. În plus, cearceaful de acasă şi lada frigorifică nu costă nimic: "Pentru că e mai liber acum şi ne putem aduce umbreluţa de acasă şi stăm aşa şi e foarte bine ...".
De la jumătatea lunii iulie, turiştii trebuie să se aştepte la un nou val de scumpiri pe litoral.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰