Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani dau lunar Marian, soţia şi cei doi copii doar pentru mâncare. Familia are venituri de peste 10.000 de lei

Scumpirile din ultima vreme ne-au făcut să ne pregătim pentru ce e mai rău. Am devenit mai cumpătaţi, facem economie la tot ce se poate şi punem şi mai mulţi bani deoparte, arată ultimele date venite de la Institutul de Statistică. Deşi veniturile au crescut, asta nu înseamnă că o ducem mai bine.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.04.2024, 20:02

Vezi și

Dăm tot mai mulţi bani pe mâncare. Şi asta simte şi Marian care tocmai a cumpărat alimente care vor ajunge doar câteva zile pentru familia sa formată din doi adulţi şi doi copii: "650 de lei. Şi sunt cumpărături uzuale, 90% alimente. Fructe, apă, lapte, peşte, legume".

Venituri mai mari, cheltuieli pe măsură

"Inflaţia pe alimente depăşeşte 50% în ultimii 2 ani. Ponderea din venituri e undeva la 30%", spune Marian Lăcustă. Veniturile familiei sunt de peste 10.000 de lei lunar, dar chiar şi aşa banii nu sunt suficienţi.

"La toate cheltuielile, atât alimentare, cât şi întreţinere a casei, haine, ieşi în locuri libere. Căutăm oferte, încercăm să cheltuim cât mai puţin pe lucruri care nu sunt necesare", adaugă Marian Lăcustă

Pe acelaşi subiect

"În trimestrul 4 din 2023, venitul mediu al unei familii a fost de 7.504 lei. A crescut cu 13%, dar au crescut şi cheltuielile cu 11% în comparaţie cu un an în urmă. Totuşi, am reuşit să punem mai mulţi bani deoparte, pentru că acum diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este mai mare şi se apropie de 1.000 de lei", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

"Românii au devenit mai cumpătaţi. Am cheltuit mai puţin pe consum şi asta se vede şi în datele de consum la final de 2023", spune Florin Andrei, profesor de finanţe.

"Există o dorinţă de economisire. Dar încă nu ne permitem atât de mult. Dacă am avea cheltuieli pentru alimente la 25% totalul cheltuielilor, probabil că din acea diferenţă de 10 procente s-ar putea face şi mici investiţii", este de părere Sorin Cace, sociolog.

Câţi bani dăm lunar pe mâncare

Numai că pe mâncare se duc 34% din cheltuieli. Adică, în medie, 1.383 de lei pe familie. "Pe mâncare şi întreţinere. Cam cât într-o lună? 3.000 şi ceva, cam aşa", spune un român. "Alimente, chirie. Pe alimente 30%", estimează un altul. 

Facturile se află pe locul doi în topul cheltuielilor, cu o pondere de 15%. Ceea ce înseamnă, în medie, peste 600 de lei lunar. Iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte o familie alocă doar 8%, adică 332 de lei. 

  • Reporter: Ce tăiaţi prima dată de pe listă?
  • Bărbat: Eu tai vacanţele prima dată de pe listă, soţia mea nu. 

Doar 2% alocă familiile pentru ieşirile la cafenele şi restaurante. Şi o sumă şi mai mică merge către educaţie: doar 22 de lei. Deşi calculele arată că au crescut veniturile, asta nu înseamnă că o ducem mai bine.

"Pe ultimii doi ani, inflaţia a fost 24%, veniturile au crescut undeva la 20%. Veniturile vor recupera probabil spre final de 2024, început de 2025", arată Florin Andrei, profesor de finanţe. "Rămân încă probleme semnificative în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile. Avem o mare inegalitate socială şi o polarizare a populaţiei", spune Sorin Cace, sociolog.

În mediul urban venitul unei familii a fost de 8.274 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Câţi bani dau lunar Marian, soţia şi cei doi copii doar pentru mâncare. Familia are venituri de peste 10.000 de lei