Antena Meniu Search
x

Zeci de mii de români au cerut amânarea plății ratelor

Zeci de mii de români au cerut băncilor suspendarea ratelor pe o perioadă de cel puțin trei luni din cauza situației financiare dificile cu care se confruntă. Iar solicitările curg, în continuare, pe bandă rulandă.

de Redactia Observator

la 22.04.2020, 14:48

Vezi și
  • O treime au cerut amânarea ratelor.
  • Reprezentanții băncii au soluționat 20 de mii de solicitări.

În timp ce unii români încă mai așteaptă răspunsul băncilor pentru a afla dacă își pot amâna sau nu ratele, alții au deja cererile aprobate. 

Cea mai mare bancă din România a primit până acum 32 de mii de solicitări din partea clienților. O treime au cerut amânarea ratelor pe varianta propusă de instituție înainte de a fi dată ordonanța de către Guvern, iar restul după apariția ordonanței. Până acum, reprezentanții băncii spun că au soluționat 20 de mii de solicitări.

Tot un număr mare de solicitări a primit și a doua cea mai mare bancă din România. 19 mii mai exact. O parte dintre aceste cereri au fost făcute de clienți și în baza condițiilor proprii ale băncii, în timp ce restul în baza ordonanței date de Guvern în cadrul stării de urgență.

A treia bancă din România a primit și ea un număr important de solicitări din partea românilor. Între 16 martie și 16 aprilie – 20 de mii de persoane și-au amânat ratele pentru o lună, două sau trei, în condițiile oferite de bancă.

De la adoptarea ordonanței 37, instituția a mai strâns 13 mii de cereri pentru care, spun reprezentanții săi, soluționarea este în curs. Şi instituțiile bancare au înregistrat cereri de suspendare a ratelor.

Dacă tragem linie, zeci de mii de români au apelat doar la aceste bănci pentru a-și amâna plata ratelor în această perioadă de criză. În România sunt însă 26 de instituții bancare, așa că numărul real al solicitărilor este mult mai mare.

O statistică oficială va fi publicată de Asociația Română a Băncilor abia în zilele următoare, însă, după ce vor fi centralizate toate datele. Ultima cifră înaintată de ARB era de 150 de mii de solicitări la începutul lunii.

Cei care amână creditele trebuie să declare pe proprie răspundere că le-au fost afectate veniturile direct sau indirect, de situaţia generată de pandemia de COVID-19 şi se afla în imposibilitatea de a-și mai plăti ratele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Zeci de mii de români au cerut amânarea plății ratelor