Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce este CNP-ul fiscal, instrumentul care ar putea da peste cap fenomenul cumpărăturilor online: "Le falimentăm pe astea româneşti"

Statul pierde 30 de milioane de euro pe an din evaziune fiscală şi inventează o nouă metodă controversată de a controla fenomenul. CNP fiscal, fără care nu vom putea să cumpărăm nimic de pe site-urile româneşti. Metoda presupune, însă, milioane de coduri verificate şi îi face sceptici pe economişti şi antreprenori. Fiscul ar putea începe cu taxarea averilor nedeclarate sau cu stoparea contrabandei. 

de Redactia Observator

la 31.07.2024 , 19:44

Statul încearcă să impoziteze vânzările nedeclarate din comerţul online. Pentru că CNP-ul personal intră sub incidenţa legii de protecţie a datelor, ministerul Finanţelor vrea să introducă un așa-numit CNP fiscal, care să fie alocat fiecărui român. Proiectul pus în dezbatere publică ar putea avea efect invers, se tem antreprenorii. 

"Magazinele online ar fi obligate să solicite consumatorilor acest CNP fiscal, iar dacă aceşti consumatori nu posedă un CNP fiscal, vorbim de proape 9 milioane de români care fac cumpărături online, atunci aceştia nu vor mai putea duce la capăt comanda", explică Cristi Pelivan, Asociaţia Magazinelor Online. "Dacă obligi platformele de e-commerce româneşti să solicite acest număr, te poţi trezi că oamenii cumpără de la chinezi. Şi în felul acesta le falimentăm pe astea româneşti", spune Gabriel Biriş, expert fiscal.

Replica reprezentanţilor de magazine online

Vezi și

Reprezentanţii magazinelor online din româneşti spun că plătesc statului toate taxele și că nu pot fi acuzați de evaziune fiscală. "Toate tranzacţiile sunt monitorizate de ANAF. 35 la sută dintre plăţi sunt realizate prin metode electronice şi atunci acestea sunt sută la sută fiscalizate, iar restul de 65% sunt realizare cu plata în numerar la livrare, iar lună de lună curierii declară toate aceste tranzacţii către ANAF", precizează Cristi Pelivan, Asociaţia Magazinelor Online.

Ministrul Finanțelor vrea să lupte cu evaziunea unde nu există, crede experţii. "Să se apuce să cotroleze Portul Constanţa, să controleze marile angrouri sau pe cetăţenii care îi sfidează pe ceilalţi cu maşini super scumpe sau bairamuri prin cluburi cu zeci de mii de euro nota de plată şi care nu au niciun venit declarat", spune Gabriel Biriş, expert fiscal.

Ce spune ministrul Finanţelor

De cealaltă parte, ministrul Marcel Boloş spune că viitorul cod ne va ajuta să obţinem "credit fiscal" - reduceri la taxe şi impozite sau chiar rambursări parţiale din sumele plătite.  "În domeniul serviciilor, service-urilor auto, în domeniul serviciilor adresate populaţiei, in general comerţul cu amănuntul, acolo unde din evidenţele iese că avem un fenomen de evaziune fiscală amplu", spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

"Până când nu se discută cu toţi cei implicaţi, şi cu contabilii, şi cu mediul de afaceri, nu mai intră nimic pe masa Guvernului", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Evaziunea fiscală este estimată la 10% din PIB-ul României, adică peste 30 de miliarde de euro pe an. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri economice » Ce este CNP-ul fiscal, instrumentul care ar putea da peste cap fenomenul cumpărăturilor online: "Le falimentăm pe astea româneşti"