Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin şi Xi Jinping se unesc împotriva Occidentului. Rusia și China cer ca NATO să-şi oprească expansiunea

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au lansat un apel către NATO ca alianța să-și oprească extinderea. Mesajul a fost trasmis în timpul întâlnirii de vineri de la Beijing, potrivit unui comunicat comun publicat de Kremlin şi citat de CNN. Totodată, Moscova a spus că sprijină pe deplin poziția Beijingului față de Taiwan și se opune sub orice formă independenței Taiwanului, relatează Reuters

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 16:54

Vezi și

Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing şi în plină criză cu Occidentul. Summitul celor doi lideri, desfășurat în ziua Ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a marcat un nou pas în ceea ce a devenit un parteneriat din ce în ce mai strâns între Beijing și Moscova, pe măsură ce relațiile cu Occidentul se deteriorează atât pentru Rusia, cât şi pentru China.

Potrivit unei versiuni în limba engleză a declarației comune publicate de Kremlin, cele două țări „cred că anumite state, alianțe și coaliții militare și politice caută să obțină, direct sau indirect, avantaje militare unilaterale în detrimentul securității altora."

De asemenea, Rusia și China „se opun extinderii NATO și solicită Alianței Nord-Atlantice să renunțe la abordările ideologice din timpul Războiului Rece, să respecte suveranitatea, securitatea și interesele altor țări, diversitatea  culturală și istorică și să exercite o atitudine corectă și obiectivă față de dezvoltarea pașnică a altor state”, se arată în comunicatul Kremlinului.

În schimb, agenţia de presă de stat chineză Xinhua a menţionat că cei doi lideri „au avut un schimb de opinii aprofundat și amănunțit cu privire la relațiile dintre China și Rusia și la o serie de probleme majore privind securitatea și stabilitatea strategică internațională”, dar nu au făcut nicio mențiune directă despre NATO.

Pe acelaşi subiect

Putin a dezvăluit un nou acord major de gaz cu China

Putin a dezvăluit un nou acord major de gaz cu China, un semn suplimentar al aprofundării relațiilor dintre cei doi vecini într-un moment de mare tensiune în relațiile lor cu Occidentul. „Rusia își reafirmă sprijinul pentru principiul "One-China", confirmă că Taiwanul este o parte inalienabilă a Chinei și se opune oricărei forme de independență a Taiwanului”, se arată în declarația comună, potrivit Reuters.

Cele două țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „planurile SUA de a dezvolta apărare antirachetă globală și de a-și desfășura elementele în diferite regiuni ale lumii, combinate cu dezvoltarea de arme nenucleare de înaltă precizie pentru dezarmare și alte obiective strategice”.

Oprirea extinderii NATO către est este o cerere cheie a Kremlinului. Statele Unite au respins propunerile Moscovei, dar au spus că sunt dispuse să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor. China sprijină propunerile Rusiei de a crea garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic în Europa, se mai arată în declarația comună, citată de Reuters. 

Kremlinul a mai spus că președinții au discutat şi necesitatea extinderii comerțului în monede naționale din cauza impredictibilității legate de utilizarea dolarului. Președintele american Joe Biden a ameninţat că companiile rusești ar putea fi oprite să facă tranzacţii în dolari dacă Rusia invadează Ucraina.

Vladimir Putin salută relaţiile de o calitate "fără precedent" între Rusia şi China

Vladimir Putin a salutat relaţiile de o calitate "fără precedent" dintre ţara sa şi China, potrivit AFP.  "În ceea ce priveşte relaţiile noastre bilaterale, ele au progresat într-un spirit al prieteniei, al parteneriatului strategic. Ele au căpătat un caracter cu adevărat fără precedent", a declarat Vladimir Putin la începutul întrevederii, potrivit unor declaraţii retransmise la televiziunea rusă.

Preşedintele rus a salutat "un exemplu de relaţie demnă, unde fiecare îl ajută şi susţine pe celălalt în dezvoltarea lui"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin şi Xi Jinping se unesc împotriva Occidentului. Rusia și China cer ca NATO să-şi oprească expansiunea