Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce salariu are o stewardesă. Însoţitorii de bord pot câştiga până la câteva mii de euro pe lună

Jobul de însoţitor de bord este unul dintre cele mai râvnite din lume, însă puţini ştiu că vorbim despre un loc de muncă stresant şi care necesită numeroase abilităţi, astfel că salariul de stewardesă poate nu este chiar atât de motivant.

de Redactia Observator

la 12.04.2023 , 14:09

O stewardesă poate ajunge să câştige până la câteva mii de euro pe lună O stewardesă poate ajunge să câştige până la câteva mii de euro pe lună - Profimedia
  • O stewardesă poate ajunge să câştige până la câteva mii de euro pe lună.

Mulţi români aflaţi în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să-şi schimbe actualul job îşi îndreaptă atenţia către un loc de muncă precum cel de însoţitor de bord. Totuşi, puţini ştiu, înainte de a se documenta, că jobul de stewardesă reprezintă un loc de muncă extrem de solicitant, pentru că nu este tocmai uşor să intri zilnic în contact cu sute sau poate chiar mii de oameni.

În plus, există pericolul unor călătorii lungi şi cel al schimbării frecvente a fusului orar, lucru care poate da foarte uşor peste cap organismul unui mod. Mai mult, jobul de stewardesă necesită numeroase abilităţi, inclusiv, de exemplu, transportul înot al unei persoane.

Ce salariu are o stewardesă Wizz Air

Articolul continuă după reclamă

În cazul Wizz Air, ca mai în toate cazurile, cum o să vedem în rândurile ce urmează, vorbim despre un salariu de bază de doar câteva sute de euro pentru stewardese. Totuşi, acestea beneficiază de numeroase bonificaţii, astfel că pot ajunge lejer să câştige peste o mie de euro pe lună.

Pe acelaşi subiect

Vorbim în special despre diurne de cel puţin câteva zeci de euro pe ziua de zbor, dar şi despre un comision de 10% din ceea ce reuşesc să vândă pe parcursul unui zbor. În plus, există posibilitatea de rotunjire a veniturilor graţie efectuării unor ore suplimentare.

Cât câştigă însoţitorii de bord Tarom

Diferenţele nu sunt foarte mari faţă de cifrele înregistrate la Wizz Air, doar că diferă, într-o oarecare măsură, forma în care se acordă bonusurile care vin pe lângă salariul de bază de câteva sute de euro.

Vorbim despre zboruri plătite la oră, sporuri de zi, de noapte şi de risc sau chiar o diferenţiere între diurnele plătite pentru cursele interne şi cele plătite pentru cursele externe.

Ce salariu au stewardesele Ryanair

Din informaţiile noastre, o stewardesă care lucrează la Ryanair poate să câştige lejer cel puţin 1200-1500 de euro pe lună, ba chiar mai mult în timp, în funcţie de vechimea în companie.

În plus, reprezentanţii companiei vor să atragă angajaţi noi şi să-şi fidelizeze angajaţii cu experienţă oferind numeroase bonusuri precum primă de angajare, bilet de avion cu discount sau training gratuit.

Stewardesele Emirates şi Qatar, printre cele mai bine plătite

Emirates şi Qatar Airways sunt două dintre cele mai bine cotate companii aviatice din lume, iar acest lucru se vede şi când vine vorba despre cât câştigă stewardesele de la cele două firme.

La Qatar Airways, de exemplu, salariul de bază este de două sau chiar de trei ori mai mare decât la TAROM sau la Wizz Air. Mai mult, se plătesc cel puţin 9 euro pentru fiecare oră de zbor şi vorbim despre un minim de 70 de ore de zbor pe lună. Asta înseamnă câteva sute bune de euro care se adaugă la salariul de bază. În plus, se vorbeşte inclusiv de alte bonusuri, cum ar fi un bonus de acomodare.

La Emirates există informaţii conform cărora câştigul lunar, în cazul stewardeselor, se poate încadra lejer în intervalul 2000-2500 de euro. La această sumă se adaugă şi alte avantaje precum cazare gratuită în apartamente cu două sau trei camere, plata utilităţilor, transport gratuit, bilete de avion gratuite către ţara de origine şi retur, cazare la hoteluri de top, pe banii companiei, între zboruri, etc.

Cum poţi să devii însoţitor de bord în România

Pentru a deveni însoţitor de bord, o persoană trebuie să aibă măcar liceul absolvit şi, în plus, să prezinte un certificat care să ateste că este aptă pentru a profesa ca însoţitor de bord.

Din momentul în care îndepliniţi cele două cerinţe, trebuie să urmaţi cursurile unei şcoli de specialitate, atestate, cum ar fi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. Vorbim despre cursuri teoretice şi practice la diferite discipline care să vă pregătească pentru jobul de stewardesă.

Deşi pare simplu, trebuie să ştiţi că o stewardesă trebuie să aibă cunoştinţe depline în ceea ce priveşte aeronava în sine, dar şi în domenii precum legislaţie, proceduri de urgenţă, geografie, meteo, limba engleză, tehnici de comunicare, etc.

Conform aviationacademy.ro, jobul de stewardesă are numeroase avantaje (călătoriţi în toată lumea, salariu motivant, program flexibil, beneficii extrasalariale), dar şi foarte multe dezavantaje (lipseşti mult timp de acasă, lucrezi într-un ritm solicitant, apar situaţii neplăcute cu pasagerii, necesitatea de a avea în permanenţă o formă bună atât fizică, cât şi psihică). 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Ce salariu are o stewardesă. Însoţitorii de bord pot câştiga până la câteva mii de euro pe lună