Ce sunt titlurile de stat și care sunt avantajele acestui tip de investiții
Ministerul Finanțelor a anunțat că scoate la vânzare titluri de stat TEZAUR, cu maturități între unu și trei ani. În premieră, aceste titluri au un randament de 7,2 - 7,8%. Autoritățile transmit că acestea au valoare nominală de un leu și sunt în formă dematerializată. Cei care își doresc să cumpere titluri de stat pot face acest lucru la Trezoreria Statului, între 2 și 28 iunie 2022 și la oficiile poștale, între 2 și 27 iunie. Cei care nu vor să stea la coadă, pot face o astfel de investiție doar dacă sunt înregistrați în Spațiul Privat Virtual.
"Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online", transmite Ministerul Finanțelor.
Ce sunt titluri de stat și de ce pot fi o investiție avantajoasă?
Titlurile de stat sunt o formă de finanțare a bugetului, prin care statul român se împrumută de la cetățenii săi pentru o perioadă clară de timp, între 1 și 3, ani. Cei care fac o astfel de investiție primesc o dobândă care este anunțată înainte ca emiterea titlurilor să aibă loc, ceea ce înseamnă că cei interesați nu vor avea surprize.
Unul dintre principalele avantaje ale acestor titluri de stat este reprezentat de ușurința cu care pot fi cumpărate. Ministrul Finanțelor a transmis că pot participa la acest program toate persoanele care au împlinit 18 ani. În plus, acestea au o valoare care începe de la 1 leu și pot fi cumpărate de la cele peste 200 de unități ale Trezoreriei Statului, de la cele peste 2.000 de oficii poștale și chiar online.
Valoarea nominală de doar 1 leu a fiecărui titlu de stat permite reprezintă, de asemenea, un alt avantaj semnificativ al acestei achiziții. În plus, spre deosebire de alte forme de investiție, decizia de a împrimuta bani statului român mai vine la pachet cu alte avantaje. Astfel, investitorii vor avea costuri zero pentru participarea la acest program, dar și pentru retragerea profiturilor.
Statul român practică dobânzi mai mari decât cele pe care băncile comerciale pentru perioade de timp similare. De asemenea, spre deosebire de profiturile obținute din alte investiții, dobânzile nu sunt impozitate. În comparație, dobânzile oferite de mediul privat sunt impozitate cu 10%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰