Antena Meniu Search
x

China plănuiește să cumpere petrol ieftin din Rusia pentru a-și reface rezervele strategice

China caută să-şi refacă stocurile strategice de ţiţei cu petrol ieftin din Rusia, un semn că Beijingul îşi întăreşte legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina, relatează Bloomberg, citat de AgerpresRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 85 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 19.05.2022, 16:06

China plănuiește să cumpere petrol ieftin din Rusia pentru rezervele strategice
Navă-cargo de petrol în portul din Qingdao, China - Profimedia

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Beijingul discută cu Moscova achiziţionarea unor cantităţi suplimentare, ţiţeiul urmând să fie folosit pentru a alimenta rezervele strategice de petrol ale Chinei. Discuţiile sunt la nivel guvernamental, cu o implicare redusă a firmelor petroliere, iar detaliile privind cantităţile sau condiţiile potenţialei tranzacţiei nu au fost încă decise, susţin sursele.

Preţul barilului de ţiţei a crescut anul acesta din cauza războiului din Ucraina, dar preţul petrolului rusesc a scăzut deoarece cumpărătorii se feresc să cumpere, pentru a nu le fi afectată reputaţia sau de teama sancţiunilor. Astfel, China are ocazia să-şi înlocuiască ieftin rezervele strategice de petrol.

Miniştrii de Externe din ambele ţări nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia. SUA şi Marea Britanie s-au angajat să interzică importurile de petrol din Rusia, în timp ce UE discută măsuri similare, dar ţiţeiul de la grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) încă ajunge la cumpărătorii dispuşi, inclusiv India şi China.

Rafinăriile din China cumpără discret ţiţei rusesc de la începutul războiului, chiar dacă restricţiile dure au redus cererea în cel mai mare importator de ţiţei din lume. Beijingul nu dă publicităţii datele privind stocurile sale de ţiţei, dar firmele fac estimări pe baza datelor transmise de sateliţi. Unele prognoze susţin că ţara are capacitatea de a stoca peste un miliard de barili, stocuri comerciale cât şi strategice.

"Există posibilitatea majorării stocurilor şi ar fi o oportunitate grozavă pentru ei să facă asta, dacă pot obţine condiţii comerciale avantajoase", a apreciat Jane Xie, analist la firma Kpler. Kpler estimează nivelul total al stocurilor la 926,1 milioane de barili, în creştere de la 869 milioane de barili la mijlocul lunii martie, dar încă mai scăzut cu 6% faţă de nivelul record din septembrie 2020. Comparativ, pentru rezervele strategice ale SUA există o capacitate de 714 milioane de barili, în prezent fiind aproximativ 538 milioane de barili.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China plănuiește să cumpere petrol ieftin din Rusia pentru a-și reface rezervele strategice