Antena Meniu Search
x

Video Chirii ieftine pentru administratori, tarabe scumpe pentru comercianţi. Cât plăteşte un negustor pentru a-şi vinde produsele într-o piaţă din Bucureşti

Pieţele din Capitală sunt închiriate de firme private pe sume de nimic. În unele cazuri, chiria pentru un metru pătrat este mai mică de un euro. Se întâmplă pentru că vechile administraţii au încheiat contracte pe 30 de ani cu firme care dau pe zeci de mii de metri pătraţi, abia trei, patru mii de euro.

de Redactia Observator

la 28.10.2021, 21:59

Vezi și

În Sectorul 6, 20 din cele 24 de pieţe sunt administrate de firme private. Contractele încheiate în urmă cu zeci de ani, încă în vigoare, le oferă privaţilor un preţ extrem de mic pentru afaceri foarte profitabile. 

Andreea Milea, reporter Observator: Piata Crângaşi se află în administrarea unei firme private până în anul 2039, potrivit contractului încheiat cu primăria de sector. Pentru o suprafaţă de peste 6000 de mp, firma plăteşte lunar mai puţin de 3.000 de euro. 

Şi nu e singurul exemplu. Cea mai ieftină chirie este la Piaţa Orizont. O mie de euro pe lună pentru mai mult de o mie de metri pătraţi. Adică mai puţin de un euro pe metru pătrat. La fel şi la Piaţa Chilia Veche, unde contractul se încheie abia in 2038.

Sunt termene şi mai lungi: anul 2040 pentru Piaţa Gorjului şi 2042 pentru Piaţa Virtuţii. Iar dacă administratorii au contracte lungi pe bani puţini, comercianţii plătesc sume exorbitante pentru tarabe.

Pe acelaşi subiect

Comerciantă: E 760 de lei una singură. Eu aici am două. Dau 1.520 de lei pe lună. 

Comerciantă: Dăm 450 de lei pe lună taraba şi plus 15 lei pe zi plus cântarul 10 lei. Când dau eu 4 remorci pentru o tarabă?

Reporter: Ca să vă scoateţi chiria.

Comerciantă: Da! 

Mulţi preferă să vândă pe trotuar, în faţa pieţei

Reporter: Cât costă o tarabă în piaţă?

Comerciant: 17 milioane. 

Oamenii nu pot scoate uneori nici măcar banii pentru a plăti ziua de stat în târg. Aşa că ridică preţurile.

Reporter: Cum sunt preturile aici la piata?

Cumpărător: Au mai crescut putin. 

Reporter: De cât aţi vândut astăzi?

Comerciant: De o tarabă, de 50 de lei. 

Comerciant: Am dat 45 la tarabă si... atât. 

Reporter: De cât aţi vandut astăzi?

Vânzător: Nici nu vreau să mă intrebaţi. Două tarabe.

Reporter: Cât platiţi?

Vânzător: 90 de lei pe zi. 

Efectele sunt în lanţ, aşa că primăria sectorului 6 vrea plănuieşte verificări.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: Să ai ditai piaţa cu zeci de mii de clienţi şi să plăteşti la primărie redevente de 3-4000 de euro pe lună este efectiv o glumă proastă. Deja am început să analizăm foarte, foarte serios contractele. 

Iar asta ar putea duce la creşterea preţului chiriei.

Alexandra Crăciun, director Administraţia Comercială Sector 6: În unele cazuri ar putea fi şi de 10, 20 de ori mai mare decât actualul. 

Primăria de sector spune că, în cazul în care nu vor ajunge la o înţelegere cu firmele private, vor merge în instanţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Chirii ieftine pentru administratori, tarabe scumpe pentru comercianţi. Cât plăteşte un negustor pentru a-şi vinde produsele într-o piaţă din Bucureşti