Antena Meniu Search
x

Conac de vânzare în judeţul Vaslui, la preţ de apartament

Un conac a cărui poveşte a început acum trei secole este scos la vânzare cu preţul unui. apartament! Un important monument istoric din judeţul Vaslui, conacul familiei Dimachi-Arghiropol este, însă, mult mai valoros.

de Redactia Observator

la 07.03.2019, 22:43

Vezi și

Un conac a cărui poveşte a început acum trei secole este scos la vânzare cu preţul unui. apartament! Un important monument istoric din judeţul Vaslui, conacul familiei Dimachi-Arghiropol este, însă, mult mai valoros.

Cândva reşedinţa unei familii boiereşti înrudite cu soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, acest conac din comuna vasluiană Boţeşti este o comoară abandonată. Face parte dintr-o proprietate de 50 de hectare din care nu lipsesc păduri întinse şi un iaz. 

LAURENŢIU CHIRIAC, muzeograf: A fost un conac cu două etaje. La parter avea cinci camere, la fel şi la primul şi al doilea etaj. Sunt necesare lucrări de reparaţie urgente. 

Deşi conacul are un potenţial turistic uriaş, moştenitorii vor să-l vândă la licitaţie cu un preţ care porneşte de la doar 60 de mii de euro. În Vaslui, un apartament cu trei camere costă tot atât. 

SIMONA POLAK, director agenţie imobiliară din Vaslui: Nu întotdeauna un lucru care este foarte ieftin poate fi folositor în cazul în care nu ai apoi câteva milioane de euro pentru a-l putea renova.  

Părăsit şi degradat, conacul pare a fi sortit ruinei. Moştenitorii familiei Dimachi-Arghiropol au încercat şi anul trecut să-l vândă, însă fără succes. Iar statul român nu a dat, până acum, niciun semn că ar fi interesat de acest obiectiv de patrimoniu.  

CORINA URSACHE, Direcţia de Cultură Vaslui: Ideal ar fi ca cei care îl cumpără să investească, în sensul că trebuie întreprins un plan de restaurare şi de conservare.  

Sătenii speră şi ei ca domeniul să atragă în viitor turişti în zonă. 

Cumpărători îşi caută şi castelul Ghica-Cantacuzino, aflat la 80 de kilometri de Iaşi. Retrocedată moştenitorilor familiei Ghica, reşedinţa are 36 de încăperi, dar este într-o stare avansată de degradare. Clădirea a fost evaluată la două milioane de euro. 

Şi este nevoie de o investiţie uriaşă, pentru a-i reda strălucirea de altădată. Exemple de succes există. 

Renovat în cinci ani de trudă, conacul Polizu din județul Iași a reuşit să-şi deschidă porţile pentru vizitatori. Proprietatea, care i-a aparţinut tot familiei Ghica, e căutată acum de miri din toată lumea, care vor să organizeze acolo nunţi ca în poveşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Conac de vânzare în judeţul Vaslui, la preţ de apartament