Antena Meniu Search
x

Costurile de producţie din China cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani. Ar putea alimenta o explozie de prețuri pe glob

Prețul produselor fabricate în China a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 13 ani. Indexul prețurilor producătorilor chinezi a crescut cu 9% în mai, comparativ cu luna similară a anului trecut. Este cea mai mare creștere anuală din septembrie 2008 până în prezent.

de Redactia Observator

la 09.06.2021, 18:45

Costurile de producţie din China cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani. Ar putea alimenta o explozie de prețuri pe glob
Consumatori într-un supermarket din China - Profimedia

Un studiu recent arată că prețurile bunurilor şi costurile de producţie din China, considerată a doua putere economică de pe glob, cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani. Potrivit CNN, creșterea inflației din fabrica mondială care este China amenință să se extindă și în restul globului și să arunce în aer prețurile care erau deja în creștere. Dar economiștii spun că presiunea ar putea începe să se diminueze în curând.

Indicele de producţie din China a crescut cu 9% în ultimul an, potrivit datelor guvernamentale publicate miercuri. Aceasta este cea mai rapidă creștere înregistrată după septembrie 2008, când China se confrunta cu consecințele unei economii supraîncălzite după câțiva ani de creștere anuală a PIB-ului cu peste 10%.

Creşterea costurilor de producţie din China poate alimenta prețurile la nivel mondial

Nivelul ridicat al inflaţiei este o veste îngrijorătoare pentru afacerile din China și pentru redresarea economică a ţării după pandemia de coronavirus. Înseamnă o creştere a costurilor pentru materiile prime, reduceri substanţiale de profit pentru companii, care s-ar vedea obligate să controleze costurile prin încetinirea producţiei sau chiar prin concedieri și reduceri de personal.

Pe acelaşi subiect

Analiştii sunt de părere că presiunea creşterii costurilor prezintă riscuri negative pentru economia ţării. Aceştia au adăugat că întreprinderile mici şi mijlocii sunt afectate în mod deosebit de costurile în creştere ale materiilor prime.

Prețurile crescute din China ar putea avea, de asemenea, consecințe globale, având în vedere cât de importantă este industria sa de fabricație pentru comerțul global.Indicele prețurilor de consum din China a crescut cu doar 1,3% luna trecută, indicând faptul că producătorii nu transferă povara costurilor către consumatorilor interni. În schimb, producătorii pot încerca să treacă povara peste hotare, alimentând presiunile asupra prețurilor la nivel mondial.

China încearcă să controleze creșterea preţurilor

Autoritățile din țară au promis recent o represiune împotriva celor care fac speculaţii economice. Este posibil ca autorităţile să ia în considerare şi alte măsuri. Bloomberg a scris miercuri, citând surse anonime, că Executivul de la Beijing se gândeşte să plafoneze preţul cărbunelui folosit pentru alimentarea multor centrale din China.

"Pe măsură ce Beijingul a lansat o serie de măsuri politice pentru a crește aprovizionarea internă cu materii prime majore, inclusiv cărbune, minereu de fier, oțel și electricitate, am văzut o oarecare moderare a prețurilor materiilor prime în ultimele săptămâni", au spus analiștii de la Nomura 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Costurile de producţie din China cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani. Ar putea alimenta o explozie de prețuri pe glob