Antena Meniu Search
x

Video Criză de chelneri. Clienţii au ajuns să îşi aducă singuri mâncarea la masă

În lipsă de angajaţi, restaurantele şi terasele pun clienţii să îşi ducă singuri băutura şi mâncarea la masă. O soluţie de avarie în servicii sunt elevii şi studenţii care vor să facă un ban în vacanţă. Criza de personal din HoReCa e atât de mare, încât patronii care au norocul să găsească ospătari îşi roagă clienţii să se poarte frumos cu ei ca să nu-i piardă. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 23.06.2023, 19:55

Vezi și

Ioana ia masa des în oraş cu prietenii. A observat că, în ultimul timp, sunt tot mai multe locuri în care trebuie să-şi ia singură mâncarea de la bar. 

Ioana: Nu cred că e o problemă, adică venim în oraş ca să ne simţim bine, deci nu cred că ar mai conta cine livrează şi cine nu.

Criză de chelneri. Clienţii au ajuns să îşi aducă singuri mâncarea la masă

Fie că ne place, fie că nu, autoservirea este simptomul unei crize profunde: lipsa de personal în HoReCa îi împinge pe patroni la soluţii disperate. Andrei are două restaurante italieneşti în Bucureşti: pentru unul dintre ele a găsit angajaţi din Asia, iar în celălalt nu are ospătari deloc. 

Pe acelaşi subiect

Andrei Fâciu, proprietar pizzerie: Din ce în ce mai mulţi clienţi strâng după ei, masa o lasă curată. Nu mai suntem supăraţi că de ce e coadă, de ce aşteptăm atât de mult. Ne-am dat seama că facem economie, dar nu am conceput-o aşa. 

Ingrid Tîrziu, reporter Observator: În acest local, clienţii îşi comandă singuri mâncarea. Am comandat o pizza Pizza mea este aproape gata în aproximativ 5 minute. Am economisit timp, iar localul economiseşte aproximativ 10 000 de lei pe lună, pentru că nu are servire la masă. 

Seara, la terasele self-service din Capitală cu greu găseşti o masă liberă, semn că oamenii s-au obişnuit deja să comande singuri, la bar. 

Adda Dumitru, manager local self service: Cred că ar trebui să-mi triplez numărul de colegi ca să putem face faţă la cele aproape 200 de locuri pe care le avem aici. Este o economie destul de mare. Dezavantajul oamenii care prea nu lasă tips în zona asta de self service. 

Cine nu vrea să renunţe la chelneri, se mulţumeşte cu soluţii de avarie: studenţii şi elevii care vor să muncească în vacanţa de vară. Denis are 16 ani și e la primul loc de muncă într-un restaurant din Baia Mare. A depăşit stresul primelor zile şi deja îşi face planuri despre ce va face cu banii câştigaţi. 

Denis Popa, elev: Să dau de permis pentru scuter. 

Radu Ghidiu, manager restaurant: E foarte greu de găsit personal în zilele noastre. E greu şi cu elevii, fiindcă ei termină şcoala doar prin această perioadă.

Patronii care au noroc să găsească angajaţi au grijă de ei ca de ochii din cap. Un restaurant de pe litoral a postat pe Facebook o rugăminte pentru cei care le trec pragul: să se poarte frumos cu ospătarii că sunt mai greu de găsit decât clienţii. 

Numărul joburilor în sectorul HoReCa a crescut cu 25% în acest an, arată cele mai noi date ale unei platforme de recrutare. Doar că interesul pentru un loc de muncă în domeniu nu ţine pasul cu cererea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Criză de chelneri. Clienţii au ajuns să îşi aducă singuri mâncarea la masă