Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Criza Euroins ameninţă sectorul asigurărilor din România şi piaţa de capital din Bulgaria, avertizează presa bulgară

Criza cu care se confruntă compania de asigurări Euroins pe piaţa din România ameninţă să destabilizeze întregul sector de asigurări din ţară, dar şi piaţa de capital bulgară, iar acest subiect ar putea figura miercuri pe agenda discuţiilor dintre preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Sofia, şi omologul său bulgar, Rumen Radev, scrie publicaţia economică bulgară Financial Tribune, într-un articol critic la adresa demersurilor ASF.

de Redactia Observator

la 15.03.2023 , 12:58

Criza Euroins ameninţă sectorul asigurărilor din România şi piaţa de capital din Bulgaria, avertizează presa bulgară - Shutterstock

"Preşedintele României, Klaus Iohannis, se află în vizită în Bulgaria, la exact un an de la vizita preşedintelui Rumen Radev la Bucureşti. Dacă discuţiile de anul trecut au fost dominate de războiul care tocmai izbucnise în Ucraina, criza refugiaţilor şi aspecte legate de implementarea Coridorului Vertical în domeniul gazelor, aderarea la Schengen şi întărirea flancului estic al NATO, anul acesta subiectele fierbinţi între cei doi ar putea fi mai multe, asta în cazul în care consilierii economici ai preşedintelui bulgar şi ai omologului român nu vor trece cumva cu vederea o mare problemă, şi anume criza cu care se confruntă compania de asigurări Euroins pe piaţa din România, o criză ce ameninţă să destabilizeze întregul sector de asigurări din această ţară, dar şi piaţa de capital bulgară", scrie Financial Tribune, citat de news.ro

Dedesubturile scandalului Euroins

Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară şi un grup energetic şi financiar de top în Europa de Sud-Est, cu venituri şi active de câteva miliarde şi peste 7.000 de angajaţi. În urmă cu doi ani, holdingul a achiziţionat companiile CEZ pentru 335 de milioane de euro prin intermediul companiei Eastern European Electricity Company B.V., pe care o deţine integral.

Articolul continuă după reclamă

Parte a Eurohold este şi EIG Re EAD, o companie cu o istorie de 20 de ani, ale cărei servicii de reasigurare sunt folosite de companii de asigurări de top din Europa. EIG Re a reasigurat recent întregul portofoliu Euroins din România, ceea ce a garantat plata tuturor despăgubirilor către compania românească şi a asigurat transferul tuturor riscurilor, explică publicaţia bulgară.

Pe acelaşi subiect

"Problema este că ASF, autoritatea de reglementare a pieţei asigurărilor din România, analogul FSC din Bulgaria, a ridicat în presa românească problema capacităţii financiare a EIG Re, ceea ce a declanşat speculaţii cu privire la un faliment al Euroins în România, iar acest lucru ar putea avea consecinţe cutremurătoare pentru întregul grup, listat la bursele de la Sofia şi Varşovia şi ar putea destabiliza întregul sector de asigurări din România, precum şi piaţa de capital din Bulgaria, în care Euroins investeşte în calitate de mare investitor instituţional", arată Financial Tribune.

Jurnaliştii bulgari acuză că estimările făcute publice de ASF sunt problematice, pentru că "nu se bazează în realitate pe nimic şi sunt complet nefondate, în condiţiile în care rezultatele celor trei audituri importante - efectuate în prezent de ASF, autoritatea de reglementare financiară a UE şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) - nu vor fi anunţate decât la sfârşitul lunii martie".

Primul şi cel mai important argument este că "în conformitate cu legislaţia europeană, nu este de competenţa autorităţii române de reglementare ASF să comenteze situaţia financiară a unei companii de asigurări sau reasigurări bulgare. ASF a îndrăznit să judece şi să dea aprecieri despre compania bulgară presei româneşti, depăşindu-şi astfel în mod clar competenţele legale", scrie Financial Tribune.

Criza Euroins ameninţă sectorul asigurărilor din România, dar şi piaţa de capital din Bulgaria

Publicaţia bulgară susţine că presa şi analiştii din România atrag atenţia că "este important ca preşedintele Iohannis să fie bine informat de către consilierii săi cu privire la acest scandal, deoarece orice evaluare, comentariu sau calificare nepotrivită cu privire la activităţile unei companii din afara României care nu este supravegheată de ASF ar putea aduce mari prejudicii de imagine ţării, ar destabiliza pieţele din ambele ţări şi ar afecta relaţiile de bună vecinătate cu Bulgaria. Stabilitatea financiară a EIG Re şi Eurohold este o chestiune care ţine de autoritatea de reglementare bulgară, FSC, precum şi de cea europeană, EIOPA, rezumă şi amintesc ziarele româneşti", potrivit Financial Tribune.

Euroins, mai scrie publicaţia bulgară, a sesizat EIOPA cu privire la comportamentul necorespunzător al funcţionarilor ASF faţă de compania bulgară şi a cerut un audit independent al acestor acţiuni. Organismul european a intervenit şi a lansat un astfel de audit. Rezultatele sunt aşteptate să fie publicate în câteva zile. În acest context, celălalt acţionar majoritar al Eurohold, BERD (10%), a iniţiat un audit al Euroins România, care ar urma să se încheie, de asemenea, până la sfârşitul lunii martie.

ASF a făcut comentarii publice ce ar putea afecta profund imaginea grupului listat dual înainte de a primi informaţiile oficiale privind situaţia financiară a EIG Re, pe care autoritatea de reglementare din România le-a solicitat FSC, omoloaga din Bulgaria - acuză partea bulgară. Pe de altă parte, în cazul în care autoritatea română consideră că evaluarea FSC este părtinitoare,  ASF are posibilitatea de a sesiza arbitrajul EIOPA. Cu toate acestea, dacă ASF confirmă capacitatea financiară a EIG Re de a reasigura Euroins, solvabilitatea companiei bulgare va fi restabilită şi aceasta îşi va putea continua operaţiunile pe piaţa românească, notează „Financial Tribune”.

Şi în timp ce în România sunt în curs de desfăşurare procese ce ameninţă să distrugă cea mai mare investiţie bulgară de acolo - Euroins a investit câteva sute de milioane de euro pe piaţa românească -, unul dintre anunţurile întâlnirii dintre cei doi preşedinţi, Iohannis şi Radev, spune că aceştia vor semna un document privind parteneriatul strategic dintre cele două ţări, menţionează publicaţia financiară bulgară, care îşi încheie articolul întrebându-se: „cum se va încadra distrugerea acestei investiţii bulgare în acest document strategic şi cum poate fi aceasta baza unui astfel de parteneriat?” 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri economice » Criza Euroins ameninţă sectorul asigurărilor din România şi piaţa de capital din Bulgaria, avertizează presa bulgară