Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Csaba şi-a lăsat jobul din construcţii şi a preluat afacerea familiei. A pus pasiune şi a ajuns să aibă peste 100 de soiuri: "Ne adaptăm"

Este sezonul crizantemelor, cele mai colorate flori ale toamnei. Şi noi ne bucurăm de ele, fie că le avem în grădină, fie că le cumpărăm de la florării... asta cu atât mai mult cu cât sunt ultimele flori care apar înainte de căderea zăpezii. Deşi vânzătorii se bucură de clienţi, producătorii din ţara noastră se plâng că florile lor nu se mai vând ca altă dată. De vină nu sunt cumpărătorii, care încă iubesc parfumul lor, ci importurile.  

de Simona Vasiac

la 10.10.2024 , 18:00

Petale delicate, parfum ameţitor, crizantemele sunt bucuria toamnei pentru iubitorii de flori. Iar în această perioadă, atât serele cât şi pieţele sunt pline de culorile lor. Pentru familia Bojte dintr-un sat maramureşean, simbolul toamnei este însă o afacere de ani de zile. În ultimii şase, de serele familiei se ocupă Csaba. "M-am întors acasă acum 6 ani. Am preluat afacerea construită de 28 de ani de către maică-mea şi bunica", a declarat Csaba Bojte, producător flori.

Csaba a lăsat în urmă construcţiile pentru un domeniu care îi umple viaţa şi sufletul de bucurie: arta creşterii şi îngrijirii florilor. A pus pasiune în afacerea moştenită şi a ajuns să aibă peste 100 de soiuri de crizanteme. 

"Noi degeaba avem 108 modele, că nu le-am putut vinde. Cererea e mică la modelele noi aşa că încet încet trebuie să ne adaptăm la cererile pieţei, adică reducem şi facem cantitate mai mică", adaugă Csaba Bojte, producător flori.

Vezi și

Crizantemelor lui le fac concurenţă cele de import

Aşa că astăzi în sere mai are doar 6.000 de fire. Spune că nu mai vinde la fel de bine, deşi preţul este acelaşi de ani de zile. Crizantemelor lui le fac concurenţă cele de import. 

"Sunt unele dintre cele mai cerute flori în florării, le găsim în tot timpul anului datorită importului din străinătate, dar acum în perioada de toamnă noi încercăm să aducem crizanteme de la producătorii locali din Romania", explică Bianca Iagamoș, administrator florărie.

Cei care iubesc crizantemele se bucură de frumuseţea lor săptămâni întregi. Chiar şi tăiate, acestea rezistă în glastră aproximativ 14 zile, mai ales dacă sunt îngrijite corespunzător. 

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Ştiri economice » Csaba şi-a lăsat jobul din construcţii şi a preluat afacerea familiei. A pus pasiune şi a ajuns să aibă peste 100 de soiuri: "Ne adaptăm"