Antena Meniu Search
x

Germania: Facturile la gaze se pot tripla. Ţara poate rezista 2 luni și jumătate fără gaz rusesc

Klaus Muller, şeful Bundesnetzagentur, agenţia federală de reglementare în domeniul energiei, a declarat că situația gazului din Germania este stabilă, dar a prezis prețuri şi de trei ori mai mari pentru consumatori, dacă situaţia se deteriorează. El susţine că Germania poate rezista doar 2 luni și jumătate fără gaz rusesc, chiar şi dacă stocurile ar fi pline 100%, relatează Deutsche Welle.

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 15:12

Germania: Facturile la gaze se pot tripla. Ţara poate rezista 2 luni și jumătate fără gaz rusesc
Germania: Facturile la gaze se pot tripla. Ţara poate rezista 2 luni și jumătate fără gaz rusesc - Shutterstock

Klaus Muller a avertizat vineri că facturile la gaze ar putea creşte două sau chiar de trei ori pentru consumatori în timp ce Germania se confruntă cu o scădere a fluxului de gaze din Rusia. 

În plus, el a declarat pentru radiodifuzorul public ARD că în următoarele zile este programată să aibă loc lucrarea anuală de mentenanţă a conductei Nord Stream 1 care aduce gaz rusesc direct în Germania prin Marea Baltică. Lucrările respective ar putea duce la întreruperea completă a gazului. "Majoritatea scenariilor nu sunt frumoase și duc fie la prea puțin gaz la sfârșitul iernii, fie la o situație foarte dificilă toamna sau iarna”, a spus Müller.

Rusia a redus deja furnizarea de gaz prin conducta Nord Stream 1 la doar 40% din capacitatea sa. Oficialul german a îndemnat oamenii să ia măsuri acum pentru a face economii de energie, deoarece o reducere suplimentară a gazului rusesc ar putea duce la dublarea sau triplarea facturilor la energie, în funcție de clădire.

"Toată lumea din industrie și din viaţa de acasă poate contribui la acest lucru, și da, acestea includ şi un pluover în plus, dușuri, scăderea încălzirii în case, toate acestea ajută”, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Unele industrii germane ar putea fi forţate să se închidă pe fondul penuriei de gaze

Klaus Muller a prezis joi că Germania s-ar putea descurca timp de două luni și jumătate fără gaz rusesc în această iarnă. "Dacă instalaţiile de depozitare din Germania ar fi matematic pline 100% ... ne-am putea lipsi complet de gazul rusesc... pentru aproximativ două luni și jumătate și apoi stocurile vor fi goale”, a spus el la canalul german ZDF.

El a mai spus într-un interviu separat la RTL că Germania trebuie să economisească gaz și să găsească noi furnizori. Joi dimineaţă, Germania a intrat în a doua fază a planului său de urgență privitor la gaze, care ar permite furnizorilor să transfere costuri mai mari asupra consumatorilor pentru a scădea consumul, dar numai cu aprobarea oficială a Bundesnetzagentur.

Müller a spus că dacă Germania va intra în a treia fază a planului, asta ar însemna consecințe "teribile și drastice” pentru industria gazelor. În această fază, Bundesnetzagentur ar raționaliza gazul, dând prioritate gospodăriilor. 

Ministrul german al Economiei și vicecancelarul Robert Habeck a declarat vineri revistei Der Spiegel că unele industrii ar trebui să fie închise dacă rezervele de gaze scad prea mult până la iarnă. "Companiile ar trebui să oprească producția, să-și concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile la încălzire, oamenii ar deveni mai săraci”, a sintetizat el.

În opinia sa, scopul lui Vladimir Putin este de a împărți țara, creând "un teren propice pentru dezvoltarea populismului, pentru a submina democrația din interior”. Germania nu poate permite ca planul să funcționeze, a avertizat el. 

Germania se confruntă cu o criza energetică

Germania depinde foarte mult de gazul rusesc. Deși Germania și alte state membre UE au impus un embargo asupra petrolului rusesc ca răspuns la invadarea Ucrainei, Berlinul s-a ferit să pună în aplicare o interdicție a importurilor de gaze rusești.

Gigantul Gazprom a declarat la începutul acestei luni că va reduce în continuare livrările de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1. Gazprom a redus, de asemenea, livrările de gaz către Franța și Italia. Pentru a-și diversifica strategia energetică, Germania a semnat recent un parteneriat de gaze cu Qatar. În plus, nemţii redeschid centrale pe cărbune pentru a deveni mai autosuficienţi în ciuda poluării mai mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Germania: Facturile la gaze se pot tripla. Ţara poate rezista 2 luni și jumătate fără gaz rusesc