Video De ce a fost prelungită plafonarea tarifelor RCA. Expert: "Explicaţia este una de natură electorală"
Plafonare...fără valoare. Tarifele asigurărilor auto vor fi limitate încă trei luni, dar şoferii se plâng că devin tot mai scumpe. Autoritatea de Supraveghere Financiară admite că poliţele costă tot mai mult, dar susţine că există cauze obiective, care scapă de sub plafonare.
Tariful RCA a crescut, în medie, cu 18% în prima jumătate de an. Şoferii se plâng, însă, de scumpiri mai mari. O poliţă RCA care costa anul trecut 1.585 de lei, a ajuns acum la peste 2.000, iar proprietarii de maşini se întreabă dacă plafonarea mai funcţionează.
Autoritatea de Supraveghere Financiară dă vina pe inflație
Autoritatea de Supraveghere Financiară dă vina pe inflație și pe creșterea contribuțiilor plătite de firmele de asigurare la fondul de garantare a despăgubirilor. Oficialii spun că fără plafonare, tarifele ar fi şi mai mari, aşa că le îngheaţă până la sfârşitul lui martie anul viitor.
Plafonarea tarifelor RCA a fost adoptată în primăvara anului 2023 pentru a opri creşterea preţurilor în urma falimentului Euroins, care, la acea vreme, avea peste 3 mil. de clienţi. De atunci, plafonarea a fost încontinuu prelungită. Trebuia să expire acum la final de 2024, dar autorităţile au decis ca măsura să fie în vigoare încă trei luni.
- De ce a fost prelungită plafonarea tarifelor RCA. Expert: "Explicaţia este una de natură electorală"
- Bucureștenii vor plăti impozite şi taxe locale mai mari din 2025, din cauza inflației. Cu cât vor crește
- Plafonarea preţurilor RCA, extinsă până în primăvara lui 2025. Ce cred experţii despre noua măsură
- Angajaţii care primesc aproape 4.000 de euro lunar. Salariile, pe măsura responsabilităţilor
- Românii caută pe Google cum să facă bani. Cea mai cautată sintagmă
Explicaţia, de natură electorală
"Explicaţia este una de natură electorală, nu de natură economică. Dacă se alegea preşedintele în decembrie, n-am fi avut această plafonare. Pentru linişte socială, e bine să nu iei măsuri pentru care populaţia să perceapă că tu ai crescut un preţ", a explicat Sergiu Costache, expert în asigurări.
Cu toate acestea, pe lângă şoferi, mai există şi alţi nemulţumiţi: brokerii de asigurări. "Veniturile pe clasa 10, pe clasa de asigurări la brokeri, au scăzut cu 46%. Este enorm de mult. Avem colegi care nu ştiu cum vor mai face faţă", a declarat Dorel Duţă, preşedinte Unsicar.
Piaţa RCA a ajuns la aproape cinci miliarde de lei în prima jumătate a anului. Acum, o companie din Germania îşi anunţă intenţia să vândă şi ea asigurări auto în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰