Antena Meniu Search
x

Video De ce apartamentele din comunism sunt la fel de căutate ca locuinţele din blocurile noi. "Este absolut un mit"

Criza nu se simte în apartamentele vechi. Blocurile comuniste fac concurenţă serioasă locuinţelor noi. Dacă în cazul construcţiilor noi dezvoltatorii justifică preţul mai mare prin scumpirile materialelor de construcţii, proprietarii de apartamente vechi vin cu un argument imbatabil: cererea este din ce în ce mai mare. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 21.02.2022, 19:44

Vezi și

De la an la an, preţurile locuinţelor au crescut constant, chit că vorbim despre imobile vechi sau noi. Doar anul trecut, în marile oraşe s-au înregistrat scumpiri de 12-15%. "Trebuie să menţionăm că în România, stocul este încă majoritar învechit. Datele INS arată că jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani", spune Despina Ponomarenco, preşedinte BREC.

Vechi, dar scumpe. Deşi creşterile de preţ nu se justifică. "Cred că ăsta este trendul: să copieze efectiv preţul apartamentelor noi. Din păcate, nu e neapărat corect. Ei nu au fost impactaţi de scumpirile materialelor de construcţie", susţine Ramona Ganea, vicepreşedinte ADIRU. 

Imobiliare. Evoluţia preţurilor în Bucureşti, după anul 2000

Cine a cumpărat la începutul anilor 2000 în astfel de locuinţe, a făcut o investiţie profitabilă. "Am achiziţionat acest apartament din zona 0 a Bucureştiului în 2002 cu 35.000 de euro. În preajma crizei în 2008 a avut un preţ de 210.000 de euro, apartament de 3 camere, 84mp, în anul 2012 ajungând la 90.000, iar apoi apoi a început să crească uşor ajungând la 120.000 - 150.000, preţ care se menţine şi astăzi", povesteşte Gabriela Stănuş, proprietar. 

Pe acelaşi subiect

Avantajele apartamentelor vechi. O ofertă tentantă

În Capitală, mai mult de jumătate dintre cumpărători au un buget de până la 80.000 de euro. Sub acest prag găseşti puţine locuinţe noi, dar oferta de apartamente vechi este încă tentantă.

"De cele mai multe ori sunt bine compartimentate şi mai spaţioase, au centrală proprie şi o izolaţie termică foarte bună, instalaţii sanitare noi, loc de parcare sau pază. Acestea sunt principalele avantaje atunci când vorbim despre achiziţia unui apartament într-un bloc nou. În schimb, apartamentele din blocurile vechi vin la pachet cu o poziţionare mult mai bună, facilităţi în apropiere, precum şcoli şi magazine, dar şi de un preţ de achiziţie mai bun pentru simplul fapt că pentru acestea nu se plăteşte TVA", arată Alexandra Marin, reporter Obserevator. 

La avantaje, locuinţele din blocurile vechi au de partea lor şi percepţia. "Am sentimentul că nu se mai respectă regulile, inspecţia în contstrucţii nu ştiu cât este de vehementă. Normal, mi-aş dori camere mai mari, mai luminoase, dar ...", spune un trecător. Un altul mărturiseşte că preferă apartamentele din blocurile comuniste pentru că "cele din blocurile noi mi se pare că nu au structura ca cele vechi."

Specialiştii spun că oamenii se bazează pe mituri

Specialiştii din domeniu spun, însă, că argumentul rezistenţei este doar o poveste. "Este absolut un mit. În primul rând să ne gândim la tehnologia de construire, că vorbim de cum se toarnă betonul, ce zidărie se foloseşte. O să auziţi des că blocul a fost construit pentru nu ştiu cine, e construit pe bile. Astea sunt mituri urbane, foarte uşor de demontat", declară Toma Filipovici, preşedintele APAIR. 

În Capitală, preţul mediu pe metru pătrat în cazul apartamentelor din blocurile vechi este de 1.563€/mp, cu 15% mai scump faţă de anul trecut, în timp ce în cazul locuinţelor noi, metrul pătrat a ajuns la 1.745 €, cu 20% mai mult faţă de 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » De ce apartamentele din comunism sunt la fel de căutate ca locuinţele din blocurile noi. "Este absolut un mit"