De ce au scăzut exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă cu 9,1% în 2024. Analiză Reuters
Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%, dar veniturile din petrol şi gaze au urcat cu 26%, la peste 108 miliarde de dolari.
Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%, la 113,7 milioane tone, în condițiile în care rafinăriile țării se confruntă cu dificultăți, inclusiv atacurile dronelor ucrainene, scăderea prețurilor și costurile de producție mai ridicate, arată datele din industrie consultate de Reuters.
Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au scăzut anul trecut cu 9,1%
Dronele ucrainene au vizat câteva rafinării și instalații de gestionare a combustibililor din Rusia, inclusiv rafinăria Volgograd a Lukoil, Slavyansk, Novoshakhtinsk și Omsk ale Gazprom Neft și rafinăria Tuapse a Rosneft de la Marea Neagră. De asemenea, rafinăriile rusești sunt afectate de presiuni financiare în urma scăderii prețurilor produselor petroliere, a majorării costurilor cu materiile prime și a interzicerii de către Moscova a exporturilor de benzină, susțin surse din industrie.
Ca rezultat, cantitatea de petrol procesat rusesc a scăzut la aproximativ 267 milioane tone în 2024, cel mai redus nivel începând din 2012, conform calculelor Reuters pe baza datelor din industrie. Totalul exporturilor de produse petroliere prin porturile de la Marea Baltică, Primorsk, Vysotsk, St. Petersburg și Ust-Luga, a scăzut anul trecut cu 9%, la 61,96 milioane tone. Exporturile de combustibili prin porturile rusești de la Marea Neagră și Marea Azov Sea au înregistrat un declin de 10%, la 42,75 milioane tone.
- Zboruri TAROM dus-întors de la 199 de euro, începând cu 1 martie
- Preţul unui bitcoin astăzi, vineri 17 ianuarie 2025
- Banca Mondială a înrăutățit previziunile pentru economia României, în 2025 și 2026
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 17 ianuarie 2025. Au crescut cu 5 bani pe litru
- Imobiliare România 2025. Apartamentele la mare căutare care se vând înaintea altor locuinţe. Cât sunt dispuşi...
Exporturile de produse petroliere încărcate din portul Tuapse s-au redus cu o treime, la 9,1 milioane tone, în urma atacurilor dronelor ucrainene și a scăderii activității la rafinăria Rosneft, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Anul trecut, exporturile de combustibili prin portul Novorossiisk au crescut cu 4%, la 19 milioane tone, cele din porturile Murmansk și Arkhangelsk au scăzut cu 14%, la 1,01 milioane tone, iar cele din porturile din Extremul Orient au înregistrat un declin de 3%, la 7,97 milioane tone.
Exporturile Rusiei de produse petroliere pe cale maritimă au crescut cu 10,8% în decembrie, la 10,37 milioane tone, arată calculele Reuters.
Veniturile Rusiei din petrol şi gaze au urcat cu 26% anul trecut, la peste 108 miliarde de dolari
Veniturile Rusiei din petrol şi gaze la bugetul de stat au urcat, în 2024, cu peste 26%, la 11.130 miliarde de ruble (108,22 miliarde de dolari). Veniturile din petrol şi gaze sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime până la o jumătate din totalul veniturilor bugetare în ultimul deceniu.
În 2023, în urma preţurilor mai reduse ale petrolului şi a declinului exporturilor de gaze, veniturile Rusiei au scăzut cu 24%. Guvernul american în exerciţiu a anunţat pe 10 ianuarie noi sancţiuni împotriva sectorului energetic din Rusia pentru a submina astfel ''cea mai mare sursă de finanţare a Kremlinului'', în contextul războiului din Ucraina. Sancţiunile americane au fost luate în coordonare cu Regatul Unit.
Cu doar zece zile înaintea învestirii lui Donald Trump pentru al doilea mandat de preşedinte al SUA, Departamentul Trezoreriei a detaliat o serie de sancţiuni ce vizează în special două mari companii ruseşti din sectorul energetic, Gazprom şi Surgutneftegaz. De asemenea, sancţiunile se referă la 200 de petroliere care operează din Rusia şi constituie aşa-numita ''flotă fantomă'' a Moscovei. Mai multe dintre navele vizate sunt înregistrate sub pavilioane Barbados şi Panama.
În afară de producători şi nave, sancţiunile vizează şi ansamblul filierei, fiind ţintite contra unui anumit număr de intermediari, de furnizori de servicii pe câmpurile petroliere şi de responsabili politici ai sectorului petrolier din Rusia. Astfel, va fi interzisă furnizarea de servicii de către companiile americane pentru întreprinderile ruseşti vizate, în special în ceea ce priveşte asistenţa pentru extracţia şi producţia de produse petroliere. Interdicţia va intra în vigoare pe 27 ianuarie, a precizat Departamentul Trezoreriei american.
În 21 noiembrie anul trecut, Washington a anunţat o serie de restricţii referitoare la 50 de instituţii bancare din Rusia, printre care Gazprombank, filiala financiară a Gazprom, în scopul reducerii veniturilor realizate din vânzarea de hidrocarburi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰