Antena Meniu Search
x

Doar 1 kg de cartofi şi un litru de lapte. Restricţii stricte la supermarketurile Aldi din Ungaria la produsele cu preţ plafonat

Planul menit să protejeze consumatorii de inflaţia record, în prag de sărbători, nu a avut efectul scontat în Ungaria. După ce Guvernul Viktor Orban a plafonat preţul la alimente, lanţurile de magazine au venit cu o serie de contramăsuri. Mai multe supermarketuri au limitat cantitatea de alimente care poate fi achiziţonată. Ungaria este ţara din UE cu cea mai mare gamă de produse pentru care este în vigoare o limită de preţ.

de Redactia Observator

la 20.12.2022, 13:09

Doar 1 kg de cartofi şi un litru de lapte. Restricţii stricte la supermarketurile Aldi din Ungaria la produsele cu preţ plafonat
Doar 1 kg de cartofi şi un litru de lapte. Restricţii stricte la supermarketurile Aldi din Ungaria la produsele cu preţ plafonat - szeretlekmagyarorszag.hu

Evident, cumpărătorii sunt disperaţi. Nu trebuie să se obişnuiască doar cu majorările de aproape 50%, ci şi cu lipsurile. Măsura de plafonare a anumitor preţuri face parte din planul premierului maghiar de a ţine sub control costurile de iarnă, de la alimente şi credite ipotecare, în condiţiile unei inflaţii care ar putea ajunge la 25% la finalul anului.

Cu o săptămână înainte de Crăciun, lanţul de supermarketuri Aldi susţine că a fost forțat să limiteze cantitatea de produse cu preţ plafonat disponibile pentru cumpărare. Aldi a introdus restricții destul de severe, pentru a asigura, susţin ei, un flux constant de mărfuri, scrie szmo.hu.

Ce raţionalizări a introdus Aldi la produsele cu preţ plafonat: 1 kg de cartofi, o sticlă de 1l de ulei, 1 kg de zahăr granulat, o caserolă de piept de pui, 1 cutie  de ouă, 1l de lapte, o caserolă de pulpă de porc, 1 kg de faină. Restricțiile de cantitate se aplică în mod egal tuturor magazinelor Aldi din Ungaria.

Pentru lapte, restricția este destul de nerealistă, dar și pentru cartofi: apare întrebarea dacă un kilogram de cartofi este suficient pentru prânzul unei familii în weekend. Mai mult, toate aceste măsuri nu au facut ca ouăle să nu dispară temporar din unele magazine, scrie sursa citată.

Guvernul de la Budapesta a prelungit înghețarea prețurilor la alimentele de bază până pe 30 aprilie 2023. Potrivit ministrului Agriculturii, această decizie a fost luată "din cauza războiului prelungit și a inflației care a apărut ca urmare a măsurilor eșuate de la Bruxelles". 

Mai mult, după eliminarea plafonului de preț la combustibilii, prețurile la benzină şi motorină din Ungaria au sărit imediat de media din regiune. Preţul benzinei în Ungaria  a ajuns cel mai mare dintre cele șapte țări cu care se învecinează, în timp ce motorina este a doua cea mai scumpă din regiune. În ceea ce privește benzina, preţuri mai mari sunt în Slovacia și Austria, iar cel mai ieftin preț este în Ucraina, urmat de Slovenia şi România, potrivit ortfolio.hu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Doar 1 kg de cartofi şi un litru de lapte. Restricţii stricte la supermarketurile Aldi din Ungaria la produsele cu preţ plafonat