Video Elena are o pensie de 1.300 de lei după 30 de ani de muncă în industria alimentară. Câţi bani va primi în plus din septembrie
Dacă ai muncit mai mult, primești mai mult. Pensionarii care au lucrat pe salariul minim pe economie şi iau acum indemnizaţia minimă vor avea parte de majorări de pensii de peste 80%. Condiţia este să aibă stagiul complet de cotizare. Recalcularea pensiilor din septembrie va aduce creşteri de venituri pentru aproape 3 milioane de pensionari.
Elena Georgescu are 72 de ani şi 1.300 de lei pensie, după aproape trei decenii în care a lucrat în industria alimentară. Trăieşte în cel mai scump oraş din România, la Bucureşti, şi se plânge că abia îşi duce zilele.
Elena Georgescu, pensionară: E foarte greu. Ce facem... trăim de pe o zi pe alta, medicamente, întreţinere, lumină, telefon.
Din septembrie, ar putea primi până la 400 de lei în plus. Noua Lege a Pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul, pe baza duratei de contribuţie.
Majorări consistente pentru pensionarii cu vechime mare
- Majorare pensii 2024: Exemplu de calcul pe noua lege a pensiilor
- Mai mulți bani la Pilonul 2 de pensii. Activele au ajuns la 8% din PIB
- Surse: Impozitul progresiv luat în calcul de coaliţie. Majorarea pensiilor ar putea avea loc de la 1 septembrie
- Record la Pilonul III de pensii: 133.000 de români, care au peste 1 miliard de euro. Majoritatea plătesc 400 de...
- Ce salariu are un angajat la ANRE. Suma uriaşă include prime de asigurare de viaţă, sporuri şi alte indemnizaţii
Pensionarii cu vechime mare în muncă vor avea parte de cele mai consistente majorări.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Un bărbat care are un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi a lucrat ca vânzător pe un salariu minim pe economie primește acum indemnizația minimă de 1.281 lei. După recalcularea din septembrie venitul lui va creste cu 87,4%, potrivit Ministerului Muncii și va ajunge la 1.961 lei.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: Pentru fiecare român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea puncte suplimentare la pensie. Pentru un român care a cotizat mai mult de 25 de ani vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75, iar pentru cel care a cotizat peste 35 de ani 1 punct pe an.
Sporurile şi primele, luate şi ele în calcul
Al 13-lea salariu, sporurile şi primele vor fi luate şi ele în calcul la stabilirea pensiei.
Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii: În funcţie de anul pensionării, în funcţie de stagiul de cotizare vor fi creşteri variabile pentru fiecare pensionar în parte, în funcţie de istoricul profesional pe care l-au avut.
Pensionarii aşteaptă în lacrimi majorările
Pensionarii aşteaptă în lacrimi majorările promise.
Pensionară: Sunt mici pensiile pentru cât de mari sunt preţurile, dacă ar fi mai mici ne-am descurca pentru că nouă nu ne trebuie cine ştie ce.
Pensionar: În septembrie să sperăm că va fi adevarat ce s-a spus.
Majorările vor costa statul 31 de miliarde de lei
Pensionarii vor afla în mai sau iunie câţi bani în plus vor primi. Statul a calculat deja partea lui - majorările îl vor costa 31 de miliarde de lei.
Dan Schwartz, expert fiscal: Pentru a putea ca politicienii să onoreze promisiunile, va fi necesar ca România să se împrumute.
În plus, Guvernul ia în calcul să nu mai impoziteze pensiile mai mici de 3.000 de lei. În an electoral, peste 2.000.000 de pensionari ar putea primi a treia majorare, de până la 100 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰