Antena Meniu Search
x

Factură colosală pentru UE: 1000 de miliarde de euro. Europa, spre cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii

Europa a fost pierdut de aproximativ un trilion de dolari din cauza costurilor tot mai mari cu energia în urma războiului Rusiei din Ucraina, iar cea mai profundă criză din ultimele decenii abia începe. După această iarnă, europenii vor trebui să își refacă stocurile fără a mai apela la livrările rusești, ceea ce va crește competitvitatea pe această piață, asta în ciuda investițiilor derulate deja în acest sector, ceea ce va duce la un nivel ridicat al prețurilor, notează Bloomberg.

de Redactia Observator

la 19.12.2022, 12:35

Centrală electrică
Europa se îndreaptă către cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii - Financial Times - Profimedia

În timp ce guvernele din Europa au reușit să protejeze companiile și consumatorii cu ajutorul a peste 700 miliarde de dolari, potrivit think-tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles, situația actuală ar putea dura ani de zile. Cu ratele dobânzilor în creștere și economiile probabil deja în recesiune, sprijinul care a amortizat lovitura pentru milioane de gospodării și întreprinderi pare din ce în ce mai inaccesibil.

"Odată ce aduni totul - planuri de salvare, subvenții - este o sumă ridicol de mare", a declarat Martin Devenish, director la firma de consultanță s-RM. "Va fi mult mai greu pentru guverne să gestioneze această criză anul viitor."

Capacitatea fiscală a guvernelor deja pare întinsă la limită. Aproximativ jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene au datorii publice care depășesc limita blocului comunitar de 60% din produsul intern brut (PIB).

Triliardul de dolari, calculat de Bloomberg din datele de piață, indică o gamă largă de energie mai scumpă pentru consumatori și companii - unele, dar nu toate, au fost compensate cu pachete de ajutor. Bruegel are o estimare similară privind cererea și o creștere a prețurilor, care a fost publicată într-un raport al Fondului Monetar Internațional din decembrie.

Pe acelaşi subiect

Graba de a umple depozitele pe timpul verii, în ciuda prețurilor ridicate, a redus temporar necesarul de aprovizionare, dar vremea care se răcește va testa sistemul energetic european. Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a energiei din Germania a avertizat că nu se economisesc suficiente gaze și că doi din cinci indicatori pe care îi folosește, inclusiv nivelul de consum, au atins niveluri critice.

O provocare pentru economiile dependente de importurile de energie

Pentru Germania, care se bazează pe energie accesibilă pentru producția activitatea sa economică, de la producția de mașini la produse chimice, costurile ridicate înseamnă pierderea competitivității față de SUA și China. Acest lucru pune presiune pe administrația cancelarului Olaf Scholz pentru a continua sprijinul pentru economie.

"Având în vedere potențialele repercusiuni politice și sociale enorme ale exploziei prețurilor la energie și șocul la coloana vertebrală a economiei germane, este important ca guvernul german să intervină", a declarat Isabella Weber, specialistă în economie la Universitatea din Massachusetts Amherst.

În acest moment, specialiștii consideră că provocarea constă în găsirea unui echilibru între continuarea activității economice și încălzirea locuințelor pe termen scurt, fără a sufoca stimulentele pentru energia regenerabilă, văzută pe scară largă ca cea mai sustenabilă cale de a depăși criza economică care se conturează.

"Cea mai importantă sarcină în această criză este să facilităm tranziția energetică", a declarat Veronika Grimm, consilier economic al guvernului german. "Trebuie să extindem masiv sursele regenerabile de energie."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Factură colosală pentru UE: 1000 de miliarde de euro. Europa, spre cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii