Gerul golește portofelul! Facturile la întreținere vor costa cu cel puţin 10% mai mult
Nu vom uita prea repede gerul de saptămâna aceasta! Cel puţin până când vor veni facturile la întreţinere, care vor costa cu minimum zece la sută mai mult.
Nu vom uita prea repede gerul de saptămâna aceasta! Cel puţin până când vor veni facturile la întreţinere, care vor costa cu minimum zece la sută mai mult. În cele câteva zile de vreme rea s-au înregistrat consumuri uriaşe pentru încălzire.
"Închideţi uşa să oprim gerul", scrie la intrarea unui bloc din Sectorul 4. Cei care locuiesc aici încearcă prin orice mijloace să limiteze pierderile de căldură, mai ales că temperatura din calorifere este la jumătate faţă de cea furnizată de CET-ul din apropiere.
Din cazane, apa care pleacă are 103 grade Celsius. Trece prin ger şi prin conductele vechi şi se răceşte brusc. Mai este încălzită, pe cât posibil, în punctele termice de cartier, iar în caloriferele din blocuri ajunge cu o temperatură între 46 şi 57 de grade Celsius. Dar confortul se plăteşte. Şi ultimele zile, extrem de geroase, se vor simţi din plin în facturile la întreţinere.
Reprezentanţii RADET spun că, în medie, facturile vor fi mai mari cu zece la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru un apartament cu două camere, doar încălzirea va costa aproximativ 170 de lei.
Primarul Capitalei spune că nu se pune o astfel de problemă.
Temperaturile extrem de scăzute se vor vedea şi în facturile celor care se încălzesc cu gaze.
Ion Purică, analist în domeniul energiei:
Creşterea costurilor este proporţională cu creşterea pierderii de căldură la sută, comparativ cu o temperatură externă de zero grade, minus 5 grade.
Iar cei care folosesc lemne sau cărbuni pentru încălzire au consumat într-o săptămână rezervele pentru o lună întreagă. În Harghita, depozitele cu lemne s-au golit în ultimele zile.
Specialiştii spun că, pentru viitor, am putea lua în calcul alternative mai ieftine, cum ar fi porumbul, având în vedere că e mai ieftin decât peleţii şi dă acelaşi randament la cazan.
A fost un consum uriaş şi de energie electrică. Nivelul înregistrat miercuri a fost de 9.600 de megavati, aproape de recordul tuturor timpurilor, înregistrat în ianuarie anul trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰