Video În Vaslui se câștigă la cireșe mai bine decât în Spania la căpșuni. Cu cât e plătita ziua de muncă
În județul Vaslui, pe Valea Prutului, muncitorii câștigă până la 2.500 de euro pe lună la cules de cireșe, informează Vremea Nouă. Oamenii sunt plătiți pentru cât muncesc: la o livadă din Stănilești, găleata de cireșe, de circa 7 kilograme, e plătită cu 10 lei. Iar Nicu, un bărbat harnic, adună fără greutate între 45 și 50 de găleți pe zi, ceea ce înseamnă că pleacă acasă cu circa 500 de lei. La fel și soția lui. Sunt zile când câștigă 1.000 de lei împreună.
Un calcul simplu pe luna iunie, care are 25 de zile lucrătoare, fără duminici, arată că Nicu face 2.500 de euro. În patru luni, la cules de cireșe, prune sau mere, poate ajunge la 10.000 de euro, fără a mai lua în calcul banii câștigați de parteneră. Nu e de mirare că îi convine să stea în România, nu prin străini, unde de multe ori condițiile sunt mult mai grele.
"Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară", a declarat Nicu.
- Afacerea de succes pornită de Raluca după ce a "furat" meserie de la un italian. Vinde cu 120 de lei caserola
- Afacerea de familie care a transformat o zonă izolată din ţară în "Grădina Reginelor". Mezinul munceşte cot la...
- Investiţia de 3.000 de euro care a schimbat viaţa unei familii din Maramureş. Afacerea le aduce bani frumoşi
- Afacerea cu care Sorin a dat lovitura înainte de startul sezonului. Vinde un kilogram cu 10 lei
Un alt tânăr confirmă. Culege cam 40 de găleți pe zi, soția în jur de 20. Însă este mulțumit de câștiguri și spune că nu mai vrea să audă de muncă în străinătate. "Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă", a mărturisit el.
Cireștele costă 8 lei kilogramul la fermă, 20 de lei kilogramul în piețe
Jurnaliștii de la Vremea Nouă au vorbit și cu fermierul care deține cele 30 de hectare de cireși în comuna Stănilești. Este mulțumit de recoltă, iar oamenii care muncesc sunt mulțumiți de plată. Cireșele mari, care se numesc hultoane, pleacă din fermă cu 8 lei/kg, din care 1,42 de lei sunt numai culesul. Din păcate, comercianții pun adaosuri mari și, în piețe, cireșele ajung între 15 -20 de lei/kg.
"De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia", a declarat proprietarul livezii de cireșe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰