Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Inflația din zona euro atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, pe fondul majorării preţurilor la energie

Inflația din zona euro a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, într-o perioadă în care blocul comunitar se luptă cu creșterea costurilor energiei.

de Redactia Observator

la 01.10.2021 , 14:29

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene - Profimedia

Inflația globală a fost 3,4% luna trecută, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, când inflația a fost de 3,6%. Evoluția vine după ce prețurile de consum din Germania au crescut cu 4,1% în septembrie - cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 30 de ani, scrie CNBC, potrivit MEDIAFAX.

Creşterea, influenţată de majorarea preţurilor la energie

Această tendinţă a fost determinată de creșterea prețurilor la energie, ceea ce a sporit îngrijorarea factorilor de decizie politică. Prețul gazului pe prima lună la centrul olandez TTF, un punct de referință european, a crescut cu aproape 400% de la începutul anului. În plus, majorarea record a prețurilor la energie pare să nu se încheie prea curând, analiștii din domeniul energiei avertizând că nervozitatea pieței va persista probabil pe tot parcursul iernii.

Articolul continuă după reclamă

Măsuri luate în alte ţări pentru a atenua costurile

Pe acelaşi subiect

Franța a luat, cel mai recent, măsuri pentru a atenua costurile pentru consumatori. Premierul Jean Castex a declarat joi că guvernul va bloca noi creșteri ale prețului gazelor naturale, precum și majorări ale tarifelor la electricitate. Cu toate acestea, înainte ca aceste măsuri să intre în vigoare, prețul gazelor va crește cu 12,6% pentru consumatorii francezi începând de vineri. Italia, Grecia și Spania au luat, de asemenea, măsuri pentru a face față creșterilor de prețuri.

Christine Lagarde: "Într-un fel, este un pachet de vești bune"

Bancherii centrali sunt de părere că recentele vârfuri ale inflației sunt "tranzitorii" și că presiunile asupra prețurilor se vor atenua în 2022. "Am revizuit în creștere multe dintre proiecțiile noastre în ultimele trei trimestre. Lucrurile s-au accelerat, iar acest lucru este adevărat pentru creștere, este adevărat pentru inflație și este adevărat pentru ocuparea forței de muncă", a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru CNBC în septembrie. "Deci, într-un fel, este un pachet de vești bune, deoarece înseamnă că economiile noastre reacționează." Cu toate acestea, ea a adăugat că este probabil ca presiunile prețurilor la energie să reziste altor factori inflaționari, în special întreruperile din lanțurile de aprovizionare. "Energia va fi o chestiune care probabil va rămâne cu noi mai mult timp. Pentru că suntem în tranziție, de asemenea, de la sursele de energie bazate pe industria fosilă", a spus Lagarde.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi observat deja scumpiri la cumpărăturile sau activităţile legate de Crăciun?
Observator » Ştiri economice » Inflația din zona euro atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, pe fondul majorării preţurilor la energie