Antena Meniu Search
x
LIVE

Întrerupe Rusia gazele în Europa? Termenul dat de Putin expiră pe 31 martie, G7 refuză să plătească în ruble

Rusia nu intenţionează să se angajeze în activităţi de ”caritate” şi să furnizeze gaze gratuit Europei dacă statele membre ale Uniunii Europene refuză să plătească livrările de gaze în ruble, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS. Război Rusia - Ucraina, ziua 34 LIVE TEXT.

De Redactia Observator la 29.03.2022, 10:33
Întrerupe Rusia gazele în Europa? Termenul dat de Putin expiră pe 31 martie, G7 refuză să plătească în ruble
Întrerupe Rusia gazele în Europa? Termenul dat de Putin expiră pe 31 martie, G7 refuză să plătească în ruble - Getty Images

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat Băncii Centrale Ruse, Guvernului și Gazprom să prezinte până joi pe 31 martie propuneri pentru plățile gazelor în ruble.

Întrebat dacă Rusia şi-ar întrerupe exporturile de gaze către Europa dacă state membre UE ar refuza să plătească în ruble, Peskov a spus: ”Nu ştiu ce se va întâmpla când vor respinge această posibilitate. De îndată ce vom avea o decizie finală, vom vedea ce se poate face. Cu siguranţă, nu vom face muncă de caritate din asta şi nu vom trimite gaze gratuit în Europa de Vest."

”Nu va exista plată, nu va exista nici gaz”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Întrebat cât de îngrijorată este Moscova de faptul că unii dintre cei mai buni clienţi ai săi în domeniul gazelor, şi anume Germania, ”întorc spatele Rusiei”, Peskov a spus: ”Nu am vrea să vedem asta în realitatea noastră”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decis pe 23 martie plata în ruble pentru livrările de gaze către ”ţările neprietenoase”.

Pe acelaşi subiect

G7 respinge cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie achitat în ruble

Grupul G7, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, au respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni, 28 martie, ministrul german al economiei, Robert Habeck. 

Vorbind după o reuniune online a miniştrilor energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie "o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente".

Contractele care au fost încheiate se aplică în continuare, a spus el. "Aceasta înseamnă că plata în ruble nu este acceptabilă", a subliniat Habeck.

"Tentativa lui Putin de a ne diviza este evidentă. Nu vom fi divizaţi, iar răspunsul ţărilor din G7 este clar: acordurile vor fi respectate", a mai afirmat ministrul german.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Întrerupe Rusia gazele în Europa? Termenul dat de Putin expiră pe 31 martie, G7 refuză să plătească în ruble