Antena Meniu Search
x

Video Investiţia care ar putea aduce noi locuri de muncă în România şi venituri anuale la buget de peste 300 milioane de euro

Mulţi producători străini care au filmat în România s-au trezit într-un film de groază. Statul român nu le-a mai dat înapoi procentul de 30% din investiţie, conform schemei de ajutor de stat... Cash Rebate. Astfel că, Guvernul trebuie să plătească datoriile înainte de a reporni schema de finanţare. România este văzută drept decorul perfect pentru multe producţii cinematografice şi ar putea câştiga anual peste 300 de milioane de euro.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 23.04.2024, 10:48

Vezi și

Modigliani, Cold Mountain sau celebrul serial Wednesday sunt doar câteva dintre filmele celebre filmate în România. Din astfel de colaborări, am avea numai de câştigat. Doar că ajutorul de stat pentru susţinerea industriei cinematografice este aplicat în toate ţările din Europa, mai puţin la noi şi... în Belarus. Pe  hârtie, proiectul există din 2018. Înainte de a reporni schema de finanţare, Guvernul trebuie să plătească, mai întâi, datoriile. 

Raluca Turcan, ministrul Culturii: Mari firme de producţie din străinătate au venit să filmeze în România, statul român nu şi-a respectat angajamentele, au dat statul în judecată, au câştigat în instanţă. Avem de plătit datorii.Sunt de ordinul zecilor de milioane de euro. Am făcut deja cred că două plăţi, suntem în evaluare cu dosarele, practic se merge în paralel, astfel încât să putem aduce din nou investitori în România.

România ar putea câştiga peste 300 de milioane de euro anual

Pentru fiecare investiţie făcută de străini, statul român ar urma să dea înapoi un procent de 30%, dar ar putea câştiga, doar în 2024, peste 300 de milioane de euro. Pe lângă locurile de muncă create, promovarea turismului şi venituri comsistente din taxe şi impozite.

Pe acelaşi subiect

Irina Margareta Nistor, critic film: E o şansă în plus să se facă din nou coproducţii aici şi mai ales să nu fim de o tristeţe infinită când stăm până la ultimul generic şi să constatăm că s-au făcut efecte speciale, restul de filmări, toate, pe unde vreţi. În Ungaria, în Bulgaria, în Cehia. Acum câţiva ani, îmi aduc aminte că era o scenă care teoretic se petrecea la Bucureşti şi fusese filmată în Bulgaria. Mi se pare foarte trist, mai ales că noi avem specialişti remarcabili. 

România lucrează şi la două platforme pentru digitalizarea domeniului cinematografic. 

Ana Mirea, Oficiul de Film și Investiții Culturale: Unul este o platformă informatică dezvoltată in timp record, în doua luni si o săptămână, prin care reuşim să punem la dispoziţie un milion de documente pentru solicitanţi. Cel de-al doilea instrument este o platformă pentru resursele culturale din România. 

În plus, avem şi un program unic de educaţie, care îi învaţă pe elevi cum să respecte drepturile de proprietate intelectuală  şi drepturile de autor. 

Andrei Ijac, director general Orda: România este singurul stat din Uniunea Europeană care are dezvoltat o asemenea curiculă şi profesorii predau curs de proprietate intelectuală pentru a creşte de la baza copiilor de liceu, a înţelege ce înseamnă proprietatea intelectuală, de ce trebuie respectate drepturile creatorilor. Am implementat în peste 25 de judeţe din România. Sperăm ca tot mai multe licee să preia acest curs. 

Materia a intrat in şcolile din România din anul 2015. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Investiţia care ar putea aduce noi locuri de muncă în România şi venituri anuale la buget de peste 300 milioane de euro