Ion Ţiriac anunţă că va construi sute de apartamente de lux. Cele două oraşe pe care le-a ales pentru investiţie
Ion Țiriac pregătește actele de autorizare pentru construcția a două ansambluri rezidențiale, inițial în Brașov și Timișoara, pe terenuri pe care înainte de criza imobiliară din 2008 plănuia să facă mall-uri. Fiecare complex imobiliar va avea sute de apartamente de lux, transmite profit.ro. Mai mult, în următorul val de investiții ar fi programată și construcția unui turn cu peste 50 de etaje, în locul fostei fabrici de ascensoare IFMA din Capitală.
"Este începutul unei era a Țiriac Imobiliare, care o să se desfășoare în următorii ani începând cu Bucureștiul și continuând cu Timișoara, Brașov și alte localități mai mici. După 32 de ani, România încă este foarte în urmă cu ceea ce înseamnă imobiliare moderne. Adică un kilowatt în minus la energie, un sistem de deplasare în imobil mai ușor decât în cele făcute acum 20 de ani. Țin neapărat să fac și turnul de 50 de etaje din București, deși oamenii mei spun că nu merită făcut în felul acela", a declarat omul de afaceri Ion Țiriac, la lansarea oficială a clădirii sale de birouri Țiriac Tower din zona Pieței Victoriei din București, o investiție de aproximativ 40 de milioane de euro.
Apartamente de lux în Brașov și Timișoara
Potrivit sursei citate, următorul proiect al Țiriac Imobiliare va fi realizat în Brașov, pe un teren de circa 2.5 hectare ce a aparținut fostei fabrici Lemexim, de pe strada Hărmanului. Înainte de 2008, Țiriac și spaniolii de la grupul Riofisa planificaseră investiții de 150 de milioane de euro pentru un mall și un ansamblu imobiliar, însă s-au văzut nevoiți să abandoneze inițiativa.
Mai mult, în paralel cu proiectul din Brașov, Ion Țiriac va construi un ansamblu rezidențial și la Timișoara, în locul fostului Abator Orășenesc, o construcție monument istoric realizată în 1904-1905. La fel ca și în cazul Brașovului, și aici era planificată realizarea unui mall în parteneriat cu Riofisa.
- Un tânăr din Cluj a pus pe picioare o afacere profitabilă, cu terenul moştenit de la bunici. Cât a investit şi...
- Ce preţuri au apartamentele din Dubai pe care le cumpără persoanele publice din România
- Scăderi dramatice în cazul vânzărilor de locuințe. Reacția unui tânăr care și-a luat apartament nou acum,...
"Proiectele se vor adresa segmentului de piață mid-high. Anul acesta depunem actele pentru autorizații de construire pentru ambele proiecte. Numărul de locuințe va fi stabilit după aprobarea indicatorilor urbanistici, dar va fi de ordinul sutelor în fiecare proiect. Dacă rămân foarte mari costurile de construcție și puterea de cumpărare nu se ajustează, atunci cererea va fi mult mai mică. Nu putem construi un proiect neprofitabil. Credem că într-un an și jumătate vom obține autorizația de la Brașov și în maxim doi ani și la Timișoara, deci am putea începe în 2023-2024“, a declarat Petru Văduva, CEO-ul Țiriac Holding.
De ce crede Ion Țiriac că imobiliarele din România pot fi o investiție promițătoare
Ion Țiriac consideră că Europa nu o să aibă niciodată prețuri atât de mici la locuințe ca cele din România, motiv pentru care încă 20 de ani de acum înainte imobiliarele în România pot să fie o investiție foarte promițătoare. „Nu mă văd foarte optimist în privința viitorului economic al globului. Rusia și Ucraina livrau 25% din cerealele omenirii. Acestea nu mai sunt. India spune că le face ea, dar până le face și la ce preț? Românii trebuie să se pregătească pentru vremuri un pic mai grele. Europa este un continent extraordinar de sărac: nici petrol, nici uraniu, nici gaz. Noi am exportat tot timpul know-how, artă și viață. Rusia ne-a ținut până acum cu marea parte din energie", a menționat Ion Țiriac.
Potrivit publicației Profit, Țiriac este în etapa de definitivare a unui concept arthitectural și pentru proiectul mixt pe care îl pregătește în locul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), de lângă Podul Grant din București. Fosta fabrică a fost demolată între 2019 și 2020, iar construcția ar putea fi realizată după definitivarea proiectelor din Brașov și Timișoara, ceea ce ar mai putea dura câțiva ani.
"Încă lucrăm la conceptul arhitectural: avem 2-3 variante. Discutăm pe diverse soluții. Un turn de peste 50 de etaje implică anumite soluții tehnice și trebuie să fim siguri că piața acceptă un astfel de produs în zonă", a explicat Răzvan Enache, managing director al Țiriac Imobiliare.
Țiriac va da spre închiriere aproape 200 de apartamente în complexul Stejarii din București
Țiriac urmează să livreze în septembrie anul acesta și faza a doua a complexului Stejarii din nordul Bucureștiului, care cuprinde 198 de apartamente destinate închirierii. Noua investiție, care vine în completarea ansamblului definitivat în urmă cu peste un deceniu, implică un buget de circa 50 de milioane de euro. Prima etapă are în componență opt clădiri cu 285 de apartamente de lux, a căror dezvoltare a costat peste 200 milioane de euro. Printre locuitorii complexului se numără însuși Ion Țiriac, fiul său, Ion Alexandru Țiriac și fostul internațional Cristian Chivu.
Ion Țiriac a comercializat o mică parte din locuințe încă din timpul construcției, însă după finalizarea complexului și începutul crizei imobiliare și-a orientat afacerea exclusiv către închiriere, soluție anunțată și pentru faza a doua. Ion Țiriac vrea să realizeze și un complex sportiv lângă patinoarul Allianz-Țiriac Arena din Otopeni, inaugurat în 2016.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰