Video Jobul pentru care Nicolae vrea să lase Anglia pentru România. Salariul este de 3 ori mai mic
La coadă pentru un loc de muncă! Zeci de oameni din câteva sate din Gorj au stat la coadă să se angajeze la un abator care va fi deschis în judeţul vecin. Mulţi dintre candidaţi îşi căutau de ani buni un loc de muncă, alţii vor să renunţe la job-ul din străinătate chiar dacă aici salariul e şi de trei ori mai mic decât peste hotare.
Peste 50 de oameni din Roşia de Amaradia şi din satele învecinate au venit la primărie când au aflat că se caută muncitori pentru un abator ce urmează să-şi deschidă porţile. Nu la ei în comună, ci în judeţul Vâlcea, dar cum nu au unde să se angajeze, oamenii sunt dispuşi să facă şi naveta în fiecare zi.
Înapoi în ţară, pe salariu mai mic
"Este posibil ca, ulterior, să se treacă pe două schimburi sau pe program de 12 ore pentru că strângem oamenii, să facem rutele şi să facem programul. Dacă va fi cazul să lucraţi în zilele de sâmbătă, se va plăti separat, o masă caldă şi pachet de carne săptămânal", le promit oamenilor reprezentanţii firmei.
Domnul Nicolae e şofer pe camion. De patru ani, a străbătut autostrăzile Europei. Vrea să revină acasă chiar dacă aici salariul va fi de 3.000 de lei. "Aş dori un post de şofer. Lucrez şofer pe comunitate şi aş vrea să vin şi eu aproape. Salariu mai mic, dar asta este", spune Nicolae Popescu.
- Meseria căutată cu disperare de companiile din România. 600.000 de joburi şi doar 13.000 de absolvenţi pe an
- Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
- Afacerea de succes pornită de Raluca după ce a "furat" meserie de la un italian. Vinde cu 120 de lei caserola
Sătenii vânează de mult un job
Alţi săteni caută de mult un job. S-au bucurat că l-au găsit acum în judeţul vecin. "Nu lucrez. Sunt casnică şi dacă ni se oferă locul acesta, mergem şi noi la Vâlcea. Dacă alte condiţii nu sunt, altă posibilitate, mergem şi acolo", spune o femeie. "Chiar ne trebuie un loc de muncă. La noi în comună, cam greu. E distanţă mare la Târgu Jiu. Trebuie neapărat cu transport", adaugă o alta.
Comuna Roşia de Amaradia, fostă zonă minieră, e cunoscută prin faptul că multe sate de aici se golesc în fiecare primăvară, când localnicii pleacă sezonieri în străinătate. "Sunt majoritatea care au lucrat în străinătate pe perioade temporare. Iată că vor să aibă un loc de muncă lângă casă, lângă familie", a declarat Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia.
În judeţul Gorj, peste 4.000 de oameni îşi caută un loc de muncă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰