Video Liber la circulaţie pe un pod care pare că se poate prăbuşi în orice clipă. Doar pilonii vechi de 90 de ani îl mai susţin
Un pod vechi de aproape 100 de ani pare că stă să se prăbuşească. Structura de susţinere din jurul picioarelor de pod a fost mâncată de apă şi afectată de balastierele care sapă în albia râului. În continuare însă, se circulă fără nicio restricţie. Consiliul Judeţean Neamţ, care administrează podul, spune că nu sunt probleme, dar o expertiză va stabili dacă podul stă,de fapt, în aer.
Podul din Tupilaţi e o apariţie: de departe, pare că pluteşte. De aproape, stă să se frângă. Nu ar fi prima dată: acum 15 ani, o parte a construcţiei s-a lăsat periculos şi picioarele au fost consolidate. În timp însă, cămăşuiala s-a dus pe apa ... râului Moldova.
"Putem vedea acolo unul dintre pilonii de susţinere ai acestui pod, dar pentru a-l face mai rezistent în 2006 au fost adăugate aceste structuri din beton la fiecare pilon în parte tocmai pentru a-l face mai rezistent în faţa viiturilor puternice în zonă, însă de atunci şi până acum putem vedea că de la baza acestor structuri care erau menite să ajute să susţină podul există distanţă chiar şi de un metru până la sol", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
Pe podul şubrezit se circulă fără restricţii. Oamenii se tem că se va prăbuşi
Greutatea podului se lasă acum exclusiv pe pilonii de susţinere, vechi de nouăzeci de ani. "Acea consolidare practic nu mai funcționează. În consecință, descărcarea greutății din pod și din trafic se face pe o suprafață mai mică. Prima măsură ar trebui să se reducă traficul, atât ca viteză, cât și ca intensitate", explică George Țăranu, inginer constructor UTI Iași.
- Cum poţi primi 6.000 de lei pentru maşina veche, fără a fi obligat să cumperi alta. Anunţul ministrului Mediului
- Românii care nu au primit facturi compensate, încurajaţi să nu le plătească. Ministrul Energiei: "Îşi bat joc...
- Cum se munceşte la două proiecte de infrastructură majore pentru România. Unii întârzie de 6 luni, alţii sunt...
Însă pe podul de 300 de metri se circulă fără restricţii. "Nu există o restricţie pentru că nu avem un document care să confirme problema semnalată", spune Iulian Jugan, subprefect Neamț. Localnicii sunt speriaţi că podul se va prăbuşi. "Din cauza inundaţiilor se vede că şi digul de apărare al localităţii Tupilaţi a fost la un pas de prăbuşire", arată Petru Gherghel, primar Tupilaţi. Unii sunt convinşi că de vină ar fi balastierele din zonă.
"Pe aici au săpat, au săpat maşinile, au venit cu ce au venit ei ... Cu diferite utilaje. Toată lumea ştie că s-a săpat pe sub pod. Au fost zile când s-au cărat şi 300 de utilaje pe zi", povesteşte un localnic. "Nu au avut treabă cu problemele podului exploatările de balast din zonă. Podul a fost afectat de viituri", declară Irina Lucavețchi, ABA Siret Bacău.
Consiliul Judeţean spune că podul e trainic. "Picioarele nu sunt în aer"
Podul e în administraţia Consiliului Judeţean Neamţ, care susţine că totul e în parametri. În aval şi în amonte de pod sunt senzori care detectează orice modificare la structura de rezistenţă. "Situaţia părea îngrijorătoare, dar nu e aşa. Picioarele podului nu sunt în aer, ele sunt la locul lor", susţine Adrian Niță, din Consiliul Județean Neamț.
Ultimul control a fost în iulie anul trecut. Dar problemele s-au agravat în octombrie. Aşa că prefectura Neamţ a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii. "A stabilit să mai facem încă o măsurătoare suplimentare ca să determinăm dacă ar exista motive de îngrijorare", a precizat Adrian Niță. "Din primele date, podul nu ar prezenta semne din punct de vedere tehnic că ar fi o zonă de risc", adaugă George Lazăr, perfect Neamț.
Chiar şi aşa, autorităţile locale au de gând să construiască un alt pod peste râul Moldova, mai modern şi mai solid. Investiţia, aflată la stadiul de proiect, va costa 26 de milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰