Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul din România unde tinerii se înghesuie să-şi deschisă pensiuni. Numărul turiştilor a crescut de 12 ori în ultimii 10 ani

Mai mulţi oaspeţi acasă la Brâncuşi. În Peştişani, în ultimii zece ani, numărul vizitatorilor a crescut de 12 ori, iar de acest lucru profită şi antreprenorii din zonă care investesc în unităţi de cazare şi restaurante.

de Diana Speretoiu

la 11.02.2025 , 17:58

E doar una dintre poveştile de care nu mulţi vizitatori ştiu, dar pe care le află odată ce păşesc în curtea în care a copilărit Brâncuşi. Doamna Doina e ghid la Casa Muzeu Constantin Brâncuşi, de la Hobiţa, de aproape 45 de ani. Zeci de mii de turişti români şi străini au aflat de la ea povestea marelui sculptor. "Rămân impresionaţi de cum a trăit Brâncuşi în copilărie şi cum a plecat pe jos la Paris şi cum a reuşit să se afirme, să fie cunoscut în toată lumea. Aceasta era o casă înstărită la vremea aceea. Tatăl lui Brâncuşi avea şapte hectare de teren, pădure şi era o casă mai bună", a declarat Doina Pană, ghid turistic.

La nivelul judeţului, în ultimii zece ani, numărul vizitatorilor s-a dublat, ajungând la peste 150.000

Anul trecut, casa a fost vizitată de aproape opt mii de oameni. Însă nu doar Brâncuşi atrage turişti. Patru biserici de lemn din Peştişani au fost incluse în ruta Bisericilor de lemn din România. aceasta e una dintre ele. Se află în satul Frânceşti şi a fost ridicată în anul 1823. "Numărul sosirilor în Peştişani a crescut din 2013 în 2024 de aproape 12 ori, iar al înnoptărilor de aproape nouă ori. Avem şi alte frumuseţi. Avem barajele Vîja şi Clocotiş, pe râul Bistriţa, lacurile, masivul Vâlcan", a declarat Isabela Coară, Asociaţia Discover Peştişani.

Vezi și

Au plusat şi festivalurile de tradiţii şi meşteşuguri sau concertele cu vioara Stradivarius în prispa casei. Comuna a devenit atractivă şi pentru investitori. Alin a ridicat una dintre primele pensiuni din localitate. Acum sunt peste 20 de unităţi de cazare care au în jur de 200 de locuri. "Mai avem de lucru, dar eu cred că trebuie şi păstrat un turism virgin, o zonă de turism nealterată", a declarat Alin Fuiorea, administrator pensiune. "Ne dezvoltăm ca pensiuni. S-a finanţat prin Fondul de Tranziţie Justă şi un hotel de câteva milioane de euro chiar în satul în care s-a născut Brâncuşi", a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Dincolo de bogăţiile culturale din zonă, şi turismul gastronomic câştigă teren. "În Gorj, se mănâncă sarmaua împreună cu piftia, iar piftia e din ce în ce mai căutată şi o pregătim zilnic. Noi şi avem în meniu cum mânca Brâncuşi odată, o carne la ceaun, cu mămăliguţă, cum mânca şi în Franţa", a declarat Raul Ungureanu, reprezentant pensiune. De anul trecut, sculpturile lui Brâncuşi, singurele expuse în aer liber, la Târgu Jiu, au intrat în UNESCO, o reuşită care va atrage şi mai mulţi turişti acasă la Brâncuşi. La nivelul judeţului, în ultimii zece ani, numărul vizitatorilor s-a dublat, ajungând la peste 150.000.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât de des îţi cureţi telefonul?
Observator » Ştiri economice » Locul din România unde tinerii se înghesuie să-şi deschisă pensiuni. Numărul turiştilor a crescut de 12 ori în ultimii 10 ani