Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lovitură "dulce-amăruie" pentru domnul Ion, la 6 ani de când şi-a deschis afacerea din Gorj. Profitul devine o amintire

Arşiţa a distrus munca producătorilor şi a afectat şi fructele de pădure. Plantaţiile de mure sau zmeură s-au ofilit sub soarele puternic din ultimele săptămâni, aşa că recolta nu va mai fi aşa bogată ca verile trecute. Într-o comună din Gorj, unde mulţi localnici au înlocuit viţa-de-vie sau lanurile de porumb cu butaşii de fructe de pădure se gândesc să renunţe la afacere din cauza vremii capricioase şi a preţurilor mici.

de Diana Speretoiu

la 26.07.2024 , 17:36

Efectele soarelui puternic şi ale lipsei ploilor se văd şi pe dealurile din Roşia de Amaradia, unde mulţi localnici au început mici afaceri cu fructe de pădure şi au renunţat la struguri. Dar nici murele nu mai sunt la fel de profitabile ca anii trecuţi. Seceta a afectat serios recolta din acest an. Deşi sunt la umbră şi au mai fost protejaţi de arşiţă, arbuştii au fost compromişi în totalitate. Frunzele s-au uscat, iar fructele n-au mai apucat să se coacă.

Seceta usucă fructele de pădure

Domnul Dajiu culege mure din propria plantaţie de şase ani. În acest an, fructele nu mai sunt la fel de mari ca până acum şi nici atât de multe. Sunt însă mai dulci. "Sunt un pic mai mici. Nu au crescut la dimensiunile dorite şi la care planta putea să ducă. În schimb, datorită temperaturilor ridicate, dulceaţă există", spune Ion Dajiu, producător.

Vezi și

În schimb, preţurile sunt mai mici decât sperau producătorii care mai trebuie să plătească şi zilieri să culeagă murele. Aşa că în unele grădini, fructele au rămas neculese.

"Anul începuse promiţător, am făcut lucrările de primăvară, i-am tăiat, legat, însă ne-a luat canicula asta şi a început să afecteze plantaţiile de mure şi problema e desfacerea. Murele sunt în plantaţie, ce mai sunt. Nu le culegem. Culesul ne-ar costa undeva la 2,5 lei – 3 lei pe kilogram ca să le culegem, mure de calitate, şi ca să le vindem cu 3 lei, nu merită efortul", spune Drăgan Vintu, producător.

Mare parte din recoltă va ajunge în fabricile de dulceţuri din Oltenia. Clienţii care vor să culeagă singuri murele din plantaţie vor putea negocia preţul cu producătorii.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Lovitură "dulce-amăruie" pentru domnul Ion, la 6 ani de când şi-a deschis afacerea din Gorj. Profitul devine o amintire