Antena Meniu Search
x

Video Masa de Crăciun goleşte buzunarele românilor. Carnea de porc, sarmalele şi cozonacul se scumpesc şi cu 25%

Crăciunul acesta va fi mai cumpătat. Toate se scumpesc, iar alimentele vor urma aceeaşi linie: preţurile vor fi din ce în ce mai mari pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile de iarnă. Carnea de porc, sarmalele şi cozonacul, pentru toate vom plăti şi cu 25% în plus faţă de anul trecut. Şi pentru mâncărurile făcute în casă cresc costurile.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 16.12.2021, 17:26

Vezi și

Coşul cu alimente pentru masa de Crăciun va fi ceva mai gol. La fel şi buzunarele noastre. Nelipsita carne de porc va fi mai scumpă cu 20% de sărbători. "Pesta porcină, evident. Pandemia care a schimbat partea de import-export. Pentru că foarte multe ţări îşi fac stocuri. Şi atunci oferta este mai mică pe fondul unei cereri mai mari", explică Dragoş Frumosu, de la sindicatul de industrie alimentară. "Vom avea carnea de origine românească foarte scumpă. Şi carne din import la preţuri foarte mici", spune şi Adrian Balaban, de la Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc.

Toate produsele tradiţionale se scumpesc de Crăciun

Acum, pulpa românească de porc se vinde în pieţe cu 19 lei. Într-o lună, ar urma să plătim în jur de 23 de lei. Iar kilogramul de ceafă va sări şi el de 30 de lei. Vom plăti mai mult şi pentru mezeluri sau pentru preparate făcute în casă. De exemplu, sarmelele. De fapt, toate produsele tradiţionale, cumpărate sau făcute de gospodine, vor fi mai scumpe. "Dacă vrem să ne facem cozonac în casă, cumpărăm făina şi zahărul mai scump. Şi sunt produse, cum ar fi cele de panificaţie, care au suportat creşteri într-un an cu 25-30%. Mai avem la produsele lactate, undeva la 8-10 procente. Este posibil să se ajungă la o creştere de 15% în perioada sărbătorilor", avertizează Dragoş Frumosu

"Cozonacii sunt făcuţi la Tălmaciu, judeţul Sibiu. Cozonaci cu nucă, foarte buni, proaspeţi. Noi sperăm să vindem cât mai mulţi. Undeva la 150-200 pe zi", spune Dumitru, comerciant magazin. Cozonacii vor fi mai scumpi cu mai bine de 20 de procente. Iar pentru fructe şi legume proaspete vom plăti şi cu 25% mai mult. 

Pe acelaşi subiect

O femeie va cheltui "pentru Crăciun şi Anul Nou, la două persoane, în jur de două mii de lei. Pentru că vrei să ai de toate pe masă. Şi o portocală şi o fripturică. Orice. O sticlă de vin." Altcineva va avea pe masă "sarmale, friptură, piftie, salata de boeuf". "Ne mai facem o prăjitură în casă, că-i cea mai bună. Iar la carne, asta este ... Trebuie. E Crăciunul. Cumpărăm mai puţin şi mai bun", zice o femeie.

Preţuri mai mari pentru pachetele de sărbători 

Şi firmele care vor livra mâncare de Crăciun spun că sunt nevoite să crească preţurile. "Avem multiple pachete, de o persoană, două persoane, de patru. Din păcate, suntem nevoiţi să scumpim pentru că nu ne putem permite să recuperăm banii pentru marfă, oameni, chirii. Undeva cu 30% mai mult decât anul trecut", apreciază Ionuţ Melintescu, director restaurant.

Preţurile pentru un pachet de sărbători pleacă de la 100 de lei şi ajung până la 500 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Exclusiv Observator » Masa de Crăciun goleşte buzunarele românilor. Carnea de porc, sarmalele şi cozonacul se scumpesc şi cu 25%