Antena Meniu Search
x

Video Masa de Paşte, mai scumpă cu 20% în 2023. Cât a ajuns să coste cozonacul, pasca şi salata boeuf

Ne mai despart doar câteva zile până la marea sărbătoare a Paştelui, iar în bucătării se lucrează la foc continuu. În restaurante, chiar nu e vreme de stat pentru că listele de comenzi curg. Cei care nu au timp să gătească iau totul gata făcut de la aperitive şi până la cozonac şi prăjituri. Preţurile sunt însă cu 20 la sută mai mari decât anul trecut. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 11.04.2023, 20:08

Vezi și

Pentru cei care nu au timp să gătească masa de paşte se poate umple cu un singur click. 

Leonard Rizoiu, client: Este mult mai comod asa, sortimentele sunt mult mai variate si calitatea produselor este mult mai buna decat as face eu acasa. Încerc de la produse traditionale, branzeturi in special din zona sibiului si produsele clasice, drobul, icrele. 

Masa de Paşte, mai scumpă în 2023 

Restaurantele şi firmele de catering au cu 20% mai multe comenzi faţă de anul trecut. 

Pe acelaşi subiect

Florentina Lazăr, reporter Observator: Peste 700 de comenzi cu diverse preparate pleaca din aceasta bucatarie catre casele oamenilor din Bucuresti si jud Ilfov. Cele mai multe contin produse traditionale: friptura de miel, drob, dar si salata de boeuf. 

Dragoş Bercea, bucătar-şef: Am pregatit 600 de portii de drob si e normal sa ai agitatie la 600 de kg, friptura ne-am pregatit cu 500 kg de friptura de miel, sarmale, sunt pana acum comenzi de 5.000 de sarmale. 

Au crescut comenzile, au urcat şi preţurile. Tot cu 20 la sută. Salata de boeuf costă peste 70 de lei, un platou tradiţional peste 150 de lei, iar 10 ouă roşii 35 de lei. Drobul costă 110 lei, iar ciorba de miel şi sarmalele câte 84 de lei. Friptura de miel ajunge la 150 de lei, iar cozonacul şi pasca se vând cu aproape 90 de lei fiecare. Aşadar, pentru o masă bogată pentru 6 persoane trebuie să scoatem din buzunar aproape 900 de lei. Clienţii pot opta şi pentru preparate italieneşti sau din peşte. 

Dragoş Bercea, bucătar-şef: La deserturi si acolo venim cu mini eclere, prajiturri traditionale facute in casa, platouri cu mixuri de prajituri. Am făcut deja 1.500 de portii de cozonac.

În supermarket, produsele tradiţionale sunt vândute la suta de grame. 400g de drob de miel costă 35 de lei, 500g de pască 25 de lei, iar 900g de cozonac 65 lei. 

Clienţi: Mie mi se pare mult. Când ai posibilitatea să faci acasă, faci acasă, pentru cine nu are timp e ok. În comparaţie cu acum 2 ani preţurile sunt cu mult mai mari din cauza inflaţiei şi consum mai putin un pic. Fiecare îşi analizează preţul după venituri.

Anul acesta, românii alocă între 750 și 1.000 de lei pentru masa de Paște, conform unui studiu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Masa de Paşte, mai scumpă cu 20% în 2023. Cât a ajuns să coste cozonacul, pasca şi salata boeuf