Antena Meniu Search
x

7 metode simple pentru a începe să economisești bani

Majoritatea oamenilor nu economisesc, deoarece cred că veniturile lor sunt prea mici și acest proces este dificil. În realitate, oricine poate pune bani deoparte și nu este obligatoriu să renunți la ceea ce îți place pentru asta.

de Redactia Observator

la 17.03.2020, 17:06

Metode simple pentru a începe să economisești bani - Pixabay
  • Monitorizează-ți cheltuielile.
  • Cumpără monede străine de la casele de schimb.

Majoritatea oamenilor nu economisesc, deoarece cred că veniturile lor sunt prea mici și acest proces este dificil. În realitate, oricine poate pune bani deoparte și nu este obligatoriu să renunți la ceea ce îți place pentru asta.

Iată șapte metode prin care să o faci!

1. Monitorizează-ți cheltuielile

Înainte de a economisi, este necesar să ții o evidență zilnică a fiecărei achiziții. Nu trebuie să descarci o anumită aplicație pentru asta, ci doar să scrii pe o foaie sau în notițe pe telefon unde ți se duc banii. Fă asta timp de o lună și apoi analizează rezultatele. Vei observa că există multe cheltuieli pe care poți să le reduci sau la care poți renunța definitiv. 

2. Cumpără monede străine de la casele de schimb

Indiferent de scopul pentru care vrei să schimbi banii, dacă renunți la bănci există șansa să obții un curs valutar mai bun și să îți minimizezi pierderile. Iar motivul constă în faptul că nu vor mai fi comisioane atât de ridicate. Vizitează câteva case de schimb, verifică cursul oficial BNR și alege cea mai bună ofertă.

3. Transformă economisitul într-un obicei

Dacă nu ești obișnuit să economisești, îți va fi greu să o faci. Prin urmare, nu încerca să păstrezi jumătate de salariu din prima. Vei simți că faci un efort imens și vei renunța la idee rapid. Este mai indicat să începi cu sume mici pe care să le pui deoparte. 

4. Plătește cu numerar

Când folosești un card de debit, este ușor să pierzi șirul sumelor cheltuite. Deoarece nu ai banii în mână, nu vei observa câți dintre aceștia s-au dus. Drept urmare, te poți trezi că fondurile tale s-au terminat mai repede decât te așteptai. Pentru a rezolva această problemă, plătește în regim de numerar. Așa vei deveni mai conștient de achizițiile efectuate și te vei putea încadra de fiecare dată într-o sumă fixă.

5. Gestionează-ți bugetul

Care sunt cheltuielile tale lunare? Odată ce le descoperi, stabilește-ți un buget pentru fiecare categorie de produse. Pentru a face lucrurile mai simple, aplică metoda 50/20/30!

Aceasta funcționează în felul următor:

  • 50% din venit se va duce către costurile fixe: chirie, întreținere, abonamente pentru transport, etc

  • 20% din venit trebuie să îl pui deoparte

  • 30% din venit îl reprezintă costurile flexibile: cumpărături, mâncare, divertisment, etc

În cazul în care crezi că nu ți se potrivește, modifică procentele pentru a le adapta la situația ta. Un buget poate părea restrictiv, însă te ajută să deții controlul asupra finanțelor tale.

6. Fă mai întâi plata către contul tău de economii

Nu păstra banii în contul normal, deoarece ești învățat să-l lași pe acesta pe zero! Deschide-ți un cont de economii și transferă acolo un procent fix din salariu. Poți automatiza acest proces și să-l repeți lunar, în aceeași zi. Astfel, îți vei trata economiile ca pe orice altă factură și vei elimina tendința de a cheltui aceeași sumă. 

7. Evită cumpărăturile impulsive

De câte ori ți-ai luat haine sau alte produse de care nu aveai nevoie, doar pentru că erau la reduceri? Când te afli în magazine, va exista dorința de a cumpăra mai mult decât este necesar. De aceea, încearcă să petreci mai puțin timp prin acestea. De asemenea, fă-ți o listă cu ceea ce ai nevoie și ignoră produsele care nu sunt notate acolo. Iar dacă găsești altceva ce te interesează, așteaptă o zi și gândește-te dacă se merită să te întorci să faci achiziția sau nu.

Cum să economisești bani începând de astăzi

Dacă simți că banii nu-ți ajung niciodată, acesta este un semn al faptului că trebuie să începi să-i gestionezi mai bine. Monitorizează-ți salariul, pune deoparte un procent din acesta în fiecare lună și încearcă să eviți cheltuielile impulsive! Urmând sfaturile de mai sus, vei putea să economisești și să te bucuri de beneficiile acestui obicei!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » 7 metode simple pentru a începe să economisești bani