Antena Meniu Search
x

Un milion de români sunt în pericol să aibă pensii mai mici din 2021

Un milion de români sunt în pericol să aibă pensii mai mici din 2021! Pentru ei, angajatorii nu plătesc în prezent contribuţii la bugetele de pensii şi sănătate. Dacă peste trei ani se va întâmpla la fel, oamenilor nu li se va mai lua în calcul perioada lucrată ca vechime.

Vezi și

Un milion de români sunt în pericol să aibă pensii mai mici din 2021! Pentru ei, angajatorii nu plătesc în prezent contribuţii la bugetele de pensii şi sănătate. Dacă peste trei ani se va întâmpla la fel, oamenilor nu li se va mai lua în calcul perioada lucrată ca vechime. În plus, nu vor putea beneficia nici de servicii de sănătate. Majoritatea acestor salariaţi lucrează în domeniile transporturilor, energiei şi în industria minieră.

Unul dintre şase români merge zilnic la serviciu, fără să ştie că angajatorul nu îi plăteşte contribuţiile la pensie sau la sănătate. Din 2021 însă, cine munceşte fără ca patronul să îi plătească aceste contribuţii, va avea de pierdut începând cu vârsta de pensionare. 

Mai exact, dacă angajatorul nu va achita aceste taxe, în cel mult două luni, salariatul rămâne şi neasigurat, şi fără anii de vechime la pensie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Majoritatea acestor companii sunt de stat. Prima în top, cu datorii uriaşe, este Compania Națională a Huilei, cu un rol important pe piaţa de cărbune din ţara noastră. 

Şi Societatea Națională a Căilor Ferate Române, aflată în subordinea ministerului Transporturilor, se află pe această listă neagră. Ministerul Muncii promite, însă, că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, aceste situaţii vor fi eliminate, iar patronii care nu vor respecta legea vor fi traşi la răspundere penal. În prezent, ANAF le pune la dispoziţie salariaţilor, prin spaţiul virtual, posibilitatea de a-şi verifica istoricul. 

Dacă îşi dau seama că angajatorul nu a plătit contribuţiile, salariaţii au şi soluţii. Tot pe banii lor însă. Pot merge la Casa Naţională de Pensii pentru a cumpăra maximum cinci ani. 

Presupunând că, în anul 2021, salariul mediu brut va fi în jur de 5.000 de lei, o persoană care vrea să îşi cumpere cinci ani de vechime, va avea de achitat contribuţii în valoare de 75 de mii de lei. 

Astfel, pentru prima oară, românii îşi vor putea umple golurile din cartea de muncă, indiferent de perioada lucrată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Un milion de români sunt în pericol să aibă pensii mai mici din 2021