Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile: cât va costa un plin

Benzinăriile fac ieftiniri infime în timp ce se pregătesc de scumpiri consistente. De la 1 iulie, chiar de când începe sezonul vacanţelor, carburanţii vor costa mai mult. Majorările au fost adoptate anul trecut de Guvern, aşa că nu mai este loc de negocieri. 

de Mădălina Chiţac

la 02.06.2024 , 19:35

Liderul pieţei de carburanţi din România a micşorat preţurile de 13 ori, dar cu sume foarte mici. În ultima lună, benzina s-a ieftinit cu 5%, ceea ce înseamnă că, pentru un plin de 50 de litri, plătim acum mai puţin cu 18 lei. Cât despre motorină, preţul a scăzut cu 4 procente, aşa că pentru un plin plătim mai puţin cu 15 lei. 

"Principalul motiv este calmarea situaţiei din Orientul Mijlociu, din persoectiva tensiunilor dintre Iran şi Israel. Odată ce acest episod s-a încheiat, am văzut că preţurile au stagnat între 81 şi 83,9 de dolari pe baril", a declarat Eugenia Gușilov, expert în energie.

"E o ieftinire conjuncturală, generată în special de stocurile semnificative de carburanţi la nivel internaţional, care generează o scădere a preţurilor, în condiţiile în care cererea nu este foarte mare", a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

Vezi și

Lucrurile se schimbă de luna viitoare, când mulţi vor pleca în vacanţă cu maşina. 

Pe acelaşi subiect

Acciza la carburanţi va creşte, iar asta va umfla preţurile cu cel puţin 40 de bani pe litru 

Dacă acum plinul de benzină de 50 de litri costă 348 de lei, de la 1 iulie, atunci când va creşte acciza, acelaşi plin va costa cu 20 de lei în plus. 

"Vom avea o majorare care ţine de fiscalitatea locală. Au spaţiu să mai crească, fără să ajungă la 8 lei pe litru", a precizat  Eugenia Gușilov, expert în energie.

În România se consumă zilnic în jur de 15 milioane de litri de carburant. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri economice » Motivul pentru care se ieftinesc benzina și motorina. De la 1 iulie se schimbă lucrurile: cât va costa un plin