O celebră fabrică din România s-a închis. Deşi se salvase din insolvenţă, a fost dată afară din spaţiile deţinute
Fabrica Clujana, una dintre cele mai importante companii producătoare de încălţăminte din ţară, se va închide, chiar dacă a fost cumpărată de Consiliul Județean Cluj în 2018, pentru a fi salvată de la faliment, relatează Ştiri de Cluj. Deşi fabrica a reușit să se salveze de la insolvență, acum este dată afară din spațiile deținute. În 2019, veniturile provenite din vânzarea produselor Clujana au crescut cu 136% față de anul precedent, când fabrica a fost salvată de la executarea solită a ANAF-ului.
"În momentul respectiv (2017 - 2018), Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.
În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat Călin Oancea, director Clujana, pentru Ştiri de Cluj.
Chiar dacă au fost deschise mai multe magazine în țară, ideea a fost falimentară. Nu exista producție și nici ce vinde în magazine. În iunie și iulie 2020 magazinele de la Bistrița, Sibiu și Oradea au fost închise.
Fabrica a acumulat datorii
- Investiţie gigant în România: 1 miliard de euro într-o fabrică inteligentă de lângă Bucureşti. Producția va...
- În Timiş se construieşte o fabrică unică, gândită de cei mai buni specialişti. Investiţie de 60 mil. euro...
- Fosta hală Laminor va deveni un hub cultural. Primăria Sectorului 3 vrea să se mute definitiv în spaţiul ce...
Potrivit Ştiri de Cluj, fabrica a acumulat datorii, iar acum Consiliul Județean cere eliberarea spațiilor de producție ale Clujana.
”În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația.
În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.
Fabrica nu mai are unde să opereze. În 2017, ANAF cerea 27,8 milioane de lei numai pe terenul pe care este Fabrica Clujana. În acel moment, Consiliul Județean Cluj a achitat datoriile.
Clujana a fost înființată în urmă cu mai bine de 100 de ani, în anul 1911, de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După schimbarea numelui în Dermata, odată cu Primul Război Mondial, a devenit cea mai mare fabrică de încălțăminte din România la acea vreme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰