Video O româncă şi-a primit acasă cardul social, însă fără vreun ban pe el. S-a trezit când îşi făcea cumpăraturile că nu le poate plăti
Promise de mai bine de o lună, cardurile sociale n-au ajuns nici acum la toţi românii cu venituri mici. Din cele 2,5 milioane, doar 500 de mii au fost distribuite. În plus, multe nici n-au bani pe ele, pentru că alimentarea se face cu întârziere. Autorităţile spun că se gândesc să prelungească programul pentru persoanele vulnerabile până în 2027.
Ioana Stan are o pensie de 1.340 de lei, aşa că face parte din cele 2,5 milioane de persoane vulnerabile care primesc un ajutor din partea statului. Cardul a venit, numai că nu a fost şi alimentat cu bani.
Ioana Stan, pensionară: Le-am pus şi eu în coş ce trebuie să iau. Şi când m-am dus la casă...a respins cardul. Că e gol. Păi zic: şi cu astea ce fac acum? Le duceţi înapoi. Şi le-am dus înapoi.
Nu are însă un telefon performant ca să verifice printr-o aplicaţie dacă i-au intrat banii, aşa că femeia e nevoită să meargă din nou la magazin să-şi încerce norocul.
Ioana Stan, pensionară: Mai încerc săptămâna viitoare, că cică se bagă banii după vreo 10 zile după ce se primeşte cardul. E prea puţin. Că suma asta e doar pentru alimente şi mese calde. Nu intră nicio factură.
Ajutorul vine cu întârziere
S-au emis până acum peste un milion de carduri sociale. Însă acestea au ajuns doar la o parte din românii cu venituri mici. Adică la jumătate de milion de oameni. Ceilalţi încă aşteaptă.
Anghelina Lungu, pensionară: Ne amână pe noi, pensionarii amărâţi. că ne dă, că ne face.
Reporter: Ce faceţi cu 250 de lei?
Anghelina Lungu, pensionară: Ce să facem? Luăm şi noi lapte, ce să luăm? O pâine pe care o mâncăm. Credeţi că intră prea mult, la creşterea preţurilor?
Iar din jumătate de milion de carduri distribuite, doar 233 de mii au şi bani pe ele.
Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene: În momentul în care are loc primirea cardului, trebuie să avem dovada primirii cardului prin Poşta Română. Şi există acest decalaj de timp între momentul primirii cardului şi momentul predării procesului verbal.
Adrian Benţa, analist economic: Nu aduce prosperitate beneficiarilor, ţinând cont că beneficiarii sunt persoane cu venituri foarte mici. Ţinând cont că absolut toate preţurile au crescut, ţinând cont că şi înainte de pandemie şi de actuala criză economică România oricum era o ţară săracă, putem spune că ajută cu ceva. Mai îndulceşte puţin traiul amar al acestor persoane.
Impactul bugetar pentru acest an este de 3,1 miliarde de lei.
Marcel Boloş, Ministrul Fondurilor Europene: Pentru o parte din beneficiari, măsura va continua până la sfârşitul anului 2027. Noi negociem cu Comisia Europeană şi intenţionăm ca la beneficiarii care au sub venitul, respectiv sub pensia minimă socială de o mie de lei, să prelungim perioada de acordare.
Ar exista în România 1,7 milioane de persoane care s-au încadra în aceste condiţii şi care ar putea primi cardurile în următorii 5 ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰