Antena Meniu Search
x

OPEC+ crede că sunt necesare investiții de 12.000 de miliarde de dolari pentru a face față cererii de petrol din următorii ani

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a îmbunătăţit luni estimările privind cererea globală de petrol pe termen mediu şi lung şi a anunţat că sunt necesare investiţii de 12.100 miliarde de dolari pentru a îndeplini această cerere, în pofida tranziţiei energetice, transmite Reuters, citând delegaţi din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi surse din industrie, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 19:22

OPEC estimeaz[ sunt necesare investiţii de 12.100 miliarde de dolari. - Pixabay

Raportul OPEC vizând perspectivele privind petrolul în 2022 contrastează cu alte prognoze, care susţin că cererea globală de petrol se va stabiliza înainte de 2030 în urma majorării capacităţilor de energie regenerabilă şi a creşterii vânzărilor de vehicule electrice. Organizația apreciază că petrolul trebuie să facă parte din tranziţia energetică, iar concentrarea investitorilor pe probleme economice, sociale şi de guvernanţă (ESG) a înrăutăţit climatul de investiţii.

"Nivelul total al investiţiilor pentru sectorul petrolier este de 12.100 miliarde de dolari până în 2045", susţine în raport secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais.Acesta adaugă: "Totuşi, nivelul cronic al subfinanţării din sectorul petrolier global din ultimii ani, din cauza scăderii activităţii în industrie, a pandemiei, şi a politicilor centrate pe încheierea finanţării proiectelor de combustibili fosili, sunt un motiv important de îngrijorare".

Experții cred că urmează un vârf al cererii de hidrocarburi

Conform unui raport publicat săptămâna trecută de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), un nivel de vârf al cererii globale pentru combustibilii fosili se preconizează pentru prima dată. Conform actualului cadru politic, folosirea cărbunelui ar urma să scadă în următorii ani, iar cererea pentru gaze naturale va atinge nivelul de vârf până la finalul deceniului.

Pe acelaşi subiect

Potrivit OPEC, cererea globală de petrol va ajunge la 103 milioane barili pe zi (bpd) în 2023, un avans de 2,7 milioane bpd faţă de 2022. În 2023, cererea totală ar urma să crească cu 1,4 milioane bpd faţă de prognozele de anul trecut. Până în 2027, OPEC se aşteaptă ca cererea globală de petrol să crească cu până la două milioane bpd faţă de 2022, în urma redresării mai robuste din 2022 şi 2023. Până în 2030, OPEC estimează un nivel mediu al cererii de petrol de 108,3 milioane bpd, iar în 2045, de 109,8 milioane bpd.

Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a decis luna aceasta cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa e tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » OPEC+ crede că sunt necesare investiții de 12.000 de miliarde de dolari pentru a face față cererii de petrol din următorii ani