OVM Petrom, o nouă lovitură în decurs de numai 4 zile
OMV Petrom majorează pentru a doua oară, în ultimele 4 zile, preţul carburanţilor în contextul în care guvernul pare a fi în război cu cea mai mare companie din România din cauza taxei de solidaritate de 1 miliard de euro.
După ce, sâmbătă, liderul pieţei distribuitoare de carburanţi OMV Petrom a efectuat prima scumpire din 2023, astăzi preţul benzinei şi motorinei a crescut cu încă 5 bani pe litru. Majorarea anulează ieftinirile din ultima perioadă şi face ca preţul combustibililor să ajungă la un nivel apropiat celui din 7 decembrie 2022, când era aplicată încă reducerea de 50 de bani acordată de Guvern.
Care e preţul motorinei şi benzinei în toate staţiile din România
Marţi, 17 ianuarie 2023, o stația Petrom din București afişa un preț al benzinei standard de 6,39 lei/litru, şi unul al motorinei de 7,57 lei/litrul. Lista completă cu preţurile din 17 ianuarie 2023 poate fi verificată online pe Monitorul Preţurilor.
Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să fie preluată şi de alţi jucători de pe piaţă. Majorarea preţurilor vine la scurt timp după ce inspectorii ANAF au fost în control la OMV Petrom, ca să verifice cum şi-a calculat compania cifra de afaceri.
- Măsura luată de ANAF contra OMV Petrom: Au început verificări la toate companiile vizate de taxa de solidaritate
- Reacția Guvernului după ce OMV a anunțat că va plăti doar în Austria taxa de solidaritate pe profit
- România pregătește riposta: Planul pus la cale de șeful ANAF, după ce OMV a anunțat că nu va plăti taxa de...
Mai mult, preşedintele ANAF a anunţat că statul român va executa silit compania cu acționariat majoritar austriac dacă nu va achita taxa de solidaritate hotărâtă de Guvernul României.
Răzvoi între stat şi OMV Petrom
După ce, în weekend, cei de la Fisc au anunţat că o treime dintre firmele controlate de austrieci figurau cu datorii la buget, a venit rândul OMV Petrom să treacă printr-un control amănunţit. Autorităţile vor să afle cum a reuşit compania care are capital majoritar austriac să-şi calculeze cifra de afaceri, astfel încât să emită un comunicat prin care să anunţe că nu va achita nicio contribuţie de solidaritate în Romania şi că va plati taxa în Austria.
În joc e un miliard de euro. OMV Petrom nu va fi singura controlată. Potrivit unor surse din piaţa de energie, urmează Romgaz, Rompetrol Rafinare, Petrotel Lukoil şi Black Sea Oil and Gas. Deocamdată, companiile enumerate nu au făcut niciun anunţ similar cu OMV Petrom. În orice caz, reprezentanţii ANAF spun că nu vor avea nevoie de mai mult de două săptămâni pentru a afla cum stau, de fapt, lucrurile.
"Au termen final de declarare şi de plată 25 iunie. Dacă, la data de 25 iunie nu au declarat şi nu au achitat contribuţia de solidaritate, atunci emitem o decizie de impunere. Şi, dacă nici atunci nu se achită, vom trece la executarea silită", a transmis Lucian Heiuş, şeful ANAF.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰