Antena Meniu Search
x

Pensionarii au ajuns să se împrumute la CAR și de 500 de lei pentru medicamente și mâncare: Vreau să am şi eu un kg de carne în frigider

Se apropie sărbătorile, iar asta se vede în faţa ghişeelor Caselor de Ajutor Reciproc. Pensionarii care abia mai fac faţă scumpirilor vin aici cu speranţa unui Crăciun.decent. Din veniturile pe care le au, puţini îşi pot permite un coş de cumpărături, aşa că iau acum bani pe care îi vor da înapoi, în rate, până la vară.

de Redactia Observator

la 07.12.2022, 14:21

Vezi și

Funcționar: Ziceţi, doamnă, cât vreţi să vă împrumutaţi?

Femeie25.

FuncționarCâte rate?

FemeiePuneţi două milioane pe lună.

Deşi muncesc o viaţă pentru bătrâneţi liniştite, mulţi pensionari abia se ajung cu banii aşa că ghişeele CAR sunt ultima lor speranţă. Este şi cazul Valeriei care a venit să împrumute bani ca să poată pune ceva pe masa de Crăciun. 

Reporter: Cum mai simţiţi sărbătorile acum cu aceste scumpiri în lanţ?

Femeie: Nici nu le dau. Nici nu vreau să mă gândesc. Acum îmi fac împrumutul ăsta şi îmi fac aşa un coş, ca să nu mai ies din casă să mă sperii. Cred că o să ies aşa după pâine, după mici cheltuieli zilnice.

Nu îşi doreşte nimic excepţional pe masa de sărbători, dar vrea să simtă totuşi gustul Crăciunului.

FemeieNu mă arunc să văd cât de scumpă e carnea, cu toate că vreau să trec pe la carne, să am şi eu un kg de carne în frigider, măcar aşa de mândrie, nu ştiu cum.

Împrumuturile cresc în prag de Sărbători

Stratulat Ana, angajata CAR: Foarte stresaţi, chiar supăraţi. Trişti. Foarte trişti. Vin să facă împrumut chiar şi de 550 de lei, ceea ce înseamnă că este foarte greu pentru un pensionar să trăiască cu pensia pe care o are primită de la stat.

Zilnic, zeci de persoane vin și cer împrumuturi, mai ales acum, în prag de Sărbători.

Femeie: Când şi când mai fac rată că e pensia mică şi mă ajută, cât de puţin, mă ajută.

FemeiPentru sărbători da, vreau să iau şi eu ceva, că e pensia mică, 13 milioane, şi de unde să se ajungă?

Şerban Tincavi, cepreşedinte CAR Galaţi: Avem un flux mai mare de persoane care solicită împrumut, ajutor de la noi. Nu numai împrumuturi ci le acordăm şi un ajutor nerambursabil pentru persoanele cu pensia minimă de 1.000 de lei şi care au şi acte medicale, sunt bolnavi, le trebuiesc bani pentru tratament, pentru medicamente. Împrumuturile le acordăm pe termen maxim de 24 de luni. Vin cu giranţi, aşa e procedura de creditare. Sunt pensionari cu venituri foarte mici şi solicită împrumut pentru vin sărbătorile, pentru achitarea utilităţilor, pentru medicamente.

Împrumuturi de până la 16.000 de lei la CAR

Instituţiile de tip CAR au însă clienţi tot anul. Oamenii sunt serioşi, îşi plătesc ratele la timp, în felul acesta se asigură că pot apela din nou la acest ajutor când vor avea nevoie.

BărbatVin să plătesc rata în fiecare lună.

Reporter: Cât aţi împrumutat?

Bărbat2500. Ce să facem, viaţă de pensionar. Asta este.

ReporterŞi fără aceste împrumuturi ar fi greu, nu?

BărbatDa. Dar, mă rog, am lucrat la calea ferată, e o pensie bunişoară, dar nevoile sunt destul de mari.

La Casa de Ajutor Reciproc, pensionarii pot lua împrumuturi de până la 16.000 de lei. Iar dobânda este de 10 la sută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Pensionarii au ajuns să se împrumute la CAR și de 500 de lei pentru medicamente și mâncare: Vreau să am şi eu un kg de carne în frigider