Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Pepenii de Probota, un lux în acest an. Ploile au distrus recolta în Dăbuleniul Moldovei

În Dăbuleni de Moldova, pepenii putrezesc pe câmp. Ploile au compromis total recolta din Probota, Iaşi. O zonă cunoscută pentru astfel de culturi. Anul acesta, producţia a scăzut cu nouăzeci la sută.

de Redactia Observator

la 15.08.2018 , 22:14

În Dăbuleni de Moldova, pepenii putrezesc pe câmp. Ploile au compromis total recolta din Probota, Iaşi. O zonă cunoscută pentru astfel de culturi. Anul acesta, producţia a scăzut cu nouăzeci la sută. Cu toate acestea, oamenii care trăiesc din vânzarea pepenilor nu vor să lase să moară o tradiţie. Comuna se pregăteşte de Sărbătoarea Harbuzului fără harbuji.

Aflată la 30 de kilometri de Iaşi, comuna Probota era un fel de Dăbuleni al Moldovei. Sunt cultivate 350 de hectare, iar anul trecut, de pe un singur hectar s-au recoltat peste 50 de tone de pepeni. Atunci, oamenii bucuroşi au intrat într-un concurs de viteză. Cine mănâncă mai mulţi harbuji. Acum, după ce terenurile din lunca Prutului au fost inundate, e jale. 

Constantin Zamisnicu - primarul comunei Probota:

Vezi și

Productia de anul acesta este grav afectată, ea situandu-se undeva, la 10%, fata de productia, o producție normala realizata la nivel de comuna Probota.

Şi pe terenurile din zonele mai înalte, ploile au distrus culturile. 

Cum pepenii copţi sunt puțini, se vând cu un leu kilogramul, de cinci ori mai mult faţă de vara trecută.

Dacă aș spune că îmi vine să plâng, cine m-ar vedea ar zice „ce bărbat ar plânge"... Dar îţi vine să plângi. Relativ la cheltuielile pe care le-am făcut, mai avem și împrumuturi, spune unul dintre producători.

Chiar dacă nu prea au motive de bucurie, localnicii din Probota nu vor renunța nici vara aceasta la Sărbătoarea Harbuzului.  

Constantin Zamisnicu - primarul comunei Probota:

În majoritatea lor, oamenii, chiar dacă sunt necajiti, au zis „nu, domnule primar, trebuie sa continuam ce am început"

Vor fi concursuri şi premii. Doar pepenii vor lipsi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Ştiri economice » Pepenii de Probota, un lux în acest an. Ploile au distrus recolta în Dăbuleniul Moldovei