Antena Meniu Search
x

Video Piaţa imobiliară din Timişoara, schimbată de evenimentele culturale din oraş. Cum se închiriază acum apartamentele de pe malurile Begăi

Capitala Europeană aduce schimbări pe piaţa imobiliară din Timişoara. Se găsesc tot mai greu apartamente de închiriat pe termen mediu sau lung. Mulţi proprietari s-au reprofilat şi preferă acum să le închirieze în regim hotelier turiştilor care vin la evenimentele culturale.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 03.07.2023, 20:55

Vezi și

"Apartamentul este pregătit pentru patru persoane, aşa a fost gândit. Bineînţeles, mai putem să mai cazăm încă două persoane în plus", spune Raoul. Raoul are trei apartamente pregătite pentru închiriere în regim hotelier. Unul dintre acestea are vedere chiar în Piaţa Victoriei. Spune că nu şi-ar mai închiria niciodată proprietărţile pe termen lung. "Primul apartament pe care l-am pregătit pentru închirierea în regim hotelier, l-am pregătit pentru că luase foc. Cel pe care îl aveam în chirie nu a avut absolut deloc grijă. Prima dată am avut emoţii, am crezut că vor veni oameni care nu le va păsa de proprietatea mea", a declarat Raoul Jurchela, proprietar.

Capitala Europeană a culturii va fi vizitată în acest an de un milion de turişti

Dar timpul i-a dovedit că se înşeală. De la lună, la lună a prins mai mult curaj, iar astăzi apartamente sale sunt ocupate în medie 20 de nopţi pe lună. "Sumele pe care le încansezi în regim hotelier sunt mult mai mari decât din chiria standard", a declarat Raoul Jurchela, proprietar. Luăm ca exemplu un apartament de două camere, de 55 de metri pătraţi, pe care l-am cumpărat cu 70.000 de euro. Dacă e să-l închiriem pe termen lung, atunci am percepe o chirie lunară de 350 de euro. Într-un astfel de scenariu, ne vom recupera investiţia în următorii 16 ani. În schimb, dacă ne orientăm spre închirierea în regim hotelier, avem şansă se ne amortizăm investiţia mult mai repede - în 6 ani, percepând un tarif mediu de 50 de euro pe noapte.

E o afacere profitabilă, dar care face şi victime colaterale. Specialiştii în imobiliare spun că le e tot mai greu sa găsească apartamente pentru cei care care vor să închirieze lunar, pentru că multe au ieşit din sistemul clasic şi sunt acum listate pe platforme în regim hotelier. "Vedem o creştere exponenţială către apartamentele ce se îndreaptă către regimul hotelier. Mai ales că Timişoara este în momentul de faţă este capitală culturală", a declarat Bogdan Holocan, manager agentie imobiliare.

"Sunt câteva evenimente mari în oraş la care pur şi simplu zona hotelieră se blochează, nu mai sunt camere", a declarat Ovidiu Megan, Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. "Timişoara face faţă cererilor pentru că există şi apartamente în regim privat şi de la o zi la alta se rezolvă şi cu cazările", a declarat Simion Giurcă, Asociatia pentru Promovarea Timișoarei. Timişoara are 5.400 de locuri de cazare în sistem licenţiat, cărora li se adaugă 2.000–3.000 de locuri în sistemul privat. Capitala Europeană a culturii va fi vizitată în acest an de un milion de turişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Piaţa imobiliară din Timişoara, schimbată de evenimentele culturale din oraş. Cum se închiriază acum apartamentele de pe malurile Begăi