Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Românii vor să mănânce mai sănătos și se îndreaptă spre produsele bio, de teama Covid-19

Piaţa produselor bio ia avânt şi în România. În prima jumătate a anului vânzările de produse naturale au crescut cu aproape 20 de procente. În schimb, culturile tradiţionale au avut un avans de doar 16 procente. Există o explicaţie simplă: teama de îmbolnăvire i-a făcut pe români să fie mai atenţi la ce şi cât mănâncă.

de Andra Mitu

la 30.08.2020 , 23:37

  • Vânzările de produse bio au crescut cu aproape 20%
  • Culturile tradiţionale au avut o creştere puţin mai mică

La doar câţiva kilometri de Bucureşti, Nicolae cultivă legume bio pe o suprafaţă de peste 2.500 de metri. Roşii, salată, conopidă, toate cultivate în solarii fără niciun produs chimic. Afacerea, moştenire de familie, o are de vreo 16 ani. În 2018 a început demersurile pentru certificarea bio.

Enciu Nicolae, legumicultor: Suntem în conversie și după începe birocratia. Sa vedem dacă reușim sa ieșim la capăt. Acolo ne omoară.

Andra Mitu, reporter Observator: Nu tratați cu absolut nimic?

Vezi și

Enciu Nicolae, legumicultor: Nu, nu numai bio. Se și vede – nu e ierbicid, sunt buruieni. Astea se omoară cu sapa.

Într-un an de zile schimbă prin rotaţie cel puţin patru culturi.

Enciu Nicolae, legumicultor: În primavară începem prima recolta cu salata, după punem rosii, iar punem salata. După a doua serie de salata, iar punem rosii.

Legumele le vinde către un mare lanţ de magazine. Salata cu un leu şi 20 de bani, iar roşiile cu trei lei.

30 de tone de roşii şi 150 de mii de salate au ajuns deja la raft.

Şi în comuna Vidra, majoritatea localnicilor trăiesc doar din agricultură. Cristian cultivă roşii de două decenii.

Cristian Dumitrescu, agricultor: În acest solar e o suprafață de 1000 mp, sunt aproape 3000 de plante, investiția pe 1000 mp este aproximativ 5-6.000 lei. E din an în an mai mare din cauza dăunătorilor. 

Plantează roşii şi în trei solarii. În total, 4000 metri pătraţi.

Cristian Dumitrescu, agricultor: Avem un contract cu un mare retailer. Un contract foarte serios, în care el are angajat un profesionist care verifica cultura din 2 în 2 sapt, se fac analize periodice. La ora aceasta prețul este undeva la 4 lei kg. E un preț multumitor. Este puțin mai mare decât ne așteptam noi

Sunt si agricultori care îşi vând marfa la poartă.

Vânzător: Avem ardei capia, pe care l-am dat la 7 lei. Le-am băgat la 8 lei și mai lasam după client. Dacă dorește cu 7 lei, lăsam. Avem și la 6 lei, sunt mai micute, le-am sortat după mărime. Unii vor mai mari, unii vor mai mici.

Clienţi are din toate judeţele.

Cristian Mărgărit, consultant în nutriție: Era un trend care se continuă acum, da probabil că acum, cu această perspectivă a unei boli foarte grave la orizont, oamenii incearcă să mănânce mai sănătos şi se îndreaptă și spre produsele organice, bio, ecologice.

În prima jumătate a anului, vânzările de produse bio au crescut cu aproape 20 de procente. Culturile tradiţionale au avut o creştere puţin mai mică - în jur de 16 la suta

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri economice » Românii vor să mănânce mai sănătos și se îndreaptă spre produsele bio, de teama Covid-19