Podgoriile din Muntenia au trecut cu bine peste îngheţ şi inundaţii. Vinul va fi dulce şi bun în acest an

Publicat: 22.08.2018, 19:22.
Actualizat: 23.08.2018, 00:02

S-au copt strugurii în podgoriile din Muntenia, iar agricultorii sunt la vremea culesului. Spre deosebire de Oltenia şi Dobrogea, aici oamenii au motive de bucurie. Chiar dacă viile au îngheţat, apoi au fost inundate de ploi, în final soarele şi căldura au dat dulceaţă strugurilor.

S-au copt strugurii în podgoriile din Muntenia, iar agricultorii sunt la vremea culesului. Spre deosebire de Oltenia şi Dobrogea, aici oamenii au motive de bucurie. Chiar dacă viile au îngheţat, apoi au fost inundate de ploi, în final soarele şi căldura au dat dulceaţă strugurilor. La baza unui vin bun stau, însă, munca şi priceperea.

În localitatea Vadul Săpat, ziua a început pe câmp, printre rândurile de butaşi. Agricultorii au multă treabă. În faţă au 2 hectare de viţă de vie. Strugurii s-au copt deja.

Sub soarele arzător, se munceşte cu spor şi cu mult drag. Deşi iarna a fost grea, primăvara secetoasă, iar vara a adus ploi cât pentru un an, culturile au ieşit învingătoare din lupta cu vremea rea. Iar unde natura a dat, Dumnezeu a înmulţit.

Gheorghe Pintilie - muncitor
Din moşi strămosi se zice așa: strugurele cel mai bun e când e bătut de brumă! Producţia se vede că e bună!

Emilian Elisei - Inginer horticultor
A fost un sezon mai ciudat, şi îngheţ mai târziu. Un an bun, din punctul de vedere al calitaţii. Aproximez vreo 15 tone!

Viile din Dealul Mare, aşa cum sunt cunoscute de către localnici, sunt soiuri alese. Astazi s-au cules strugurii din care va fi produs Muscat Ottonelul, unul dintre cele mai vechi, mai dulci şi mai parfumate soiuri din lumea întreagă.

Ciorchine cu ciorchine, strugurii ajung în lădiţe. Tractorul încărcat cu roadele naturii ia apoi drumul fabricii, acolo unde începe procesul de vinificare.

Gheaţa carbonică are rolul de răci strugurii pentru a evita casarea lor, si a pastra mustul rece si proaspat in vinificatoarele de fermentare.

Lucreţia Samoilă, viticultor
Este mult mai pretenţios pentru că aromele lui atrag insectele, se crapă boabele, dar noi încercăm să îi ţinem tot timpul sub control cu tratamentele ecologice.

Mustul obţinut stă aproape un an la fermentat. Italianul Fiorenzo Rista se ocupă de tot acest proces. A venit în ţara noastră în urmă cu ani buni. Pentru el, roadele pământului românesc sunt aur curat. Acum duce înmiresmatele produse pe mesele românilor.

Fiorenzo Rista - Enolog:
Am descoperit că România are multe soiuri autohtone. Albul mai repede, rosul mai tarziu ajunge la îmbuteliere şi la etichetare. Sticlele prime, cum se vede, sunt băgate manual pe bandă şi apoi merg mai departe, o maşină le pune capişonul.

Anul trecut a fost unul dulce pentru vinul românesc. Ţara noastră a fost printre singurele din Europa unde producţia a crescut faţa de 2016.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Citește și
Tehnologie • ieri la 21:10
Foto
Robotica românească formează inginerii de mâine. Povestea unor adolescenţi care s-au dedicat, trup şi suflet, construcţiei de roboţi
recomandari pe a1.ro
După ce au devenit virali cu piesa "Caruso", italienii de la Super 4 au luat din nou cu asalt scena X Factor
Social • ieri la 20:59
Foto
A început goana după brazii de Crăciun. Preţurile sunt încă mici

Top știri

1
Eveniment • pe 02.12 la 09:13

Tatăl Luizei Melencu a murit. Claudiu Melencu a fost găsit fără viaţă, în casă, în seara dinaintea zilei de naştere a Luizei

Claudiu Melencu, tatăl Luizei Melencu, una dintre tinerele pe care le-ar fi ucis Gheroghe Dincă, a murit marţi seară. El avea deja probleme de sănătate, care s-ar fi agravat după dispariţia şi apoi moartea violentă a fiicei sale. Pe 2 decembrie, Luiza ar fi împlinit 20 de ani.

ULTIMELE ȘTIRI
22:01 Petrecerea de la Bruxelles, cu trei eurodeputaţi implicaţi, continuă să nască o serie de controverse 21:36 Fetiţă de 4 ani, în stare critică, după ce a fost răpită şi batjocorită de un vecin. Bărbatul, condamnat la moarte în China 21:32 Cele mai multe state europene menţin închise pârtiile de schi în această iarnă 21:10 Robotica românească formează inginerii de mâine. Povestea unor adolescenţi care s-au dedicat, trup şi suflet, construcţiei de roboţi 21:06 Perioada de autoizolare pentru persoanele expuse la noul coronavirus ar putea fi redusă, în Statele Unite ale Americii 20:59 A început goana după brazii de Crăciun. Preţurile sunt încă mici 20:32 Britanicii încep vaccinarea în masă, noi ne luptăm cu miturile. Ce spun specialiştii 20:32 România, debut cu stângul la Campionatul European de handbal feminin din Danemarca 20:08 Autorităţile dau din umeri, forţate să ia decizii în cazul groaznic din spitalul reşiţean: "Angajatului nu îi pasă. Se fac cercetări" 20:07 Anul nou aduce scumpiri în lanț, în România, din cauza accizelor şi a preţului la carburanţi
CITEȘTE ȘI
Rochia i-a pus în evidență silueta, dar piesa de rezistență au fost pantofii. Loredana a purtat cu cele mai înalte tocuri cu putință
A1.RO
Și-a ales favoriții! Grupurile din echipa lui Florin Ristei care au trecut de Bootcamp și merg în etapa următoare X Factor
A1.RO
PARTENERI
Celebrul bucătar Salt Bae, decizie de ultimă oră luată după drama care a îndoliat o lume întreagă
pe antenasport.ro
Gestul uriaș pe care Ion Țiriac l-a ținut secret: ”Dacă nu făceam asta, eram ultimul om”
pe antenasport.ro
După o nuntă plină de peripeții, Ninel Conde anunță deja dorința de a rămâne însărcinată
pe tvhappy.ro
Horoscop vineri, 4 decembrie: Săgetătorii sunt copleșiți de emoții
pe spynews.ro
Oana Zăvoranu continuă „războiul” cu Cristina Ich! După ce i-a pus la îndoială cariera, „Querida” îi critică aspectul fizic: „Un struț cu burtă și posterior lăsat”
pe spynews.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro