Antena Meniu Search
x

Podgoriile din Muntenia au trecut cu bine peste îngheţ şi inundaţii. Vinul va fi dulce şi bun în acest an

S-au copt strugurii în podgoriile din Muntenia, iar agricultorii sunt la vremea culesului. Spre deosebire de Oltenia şi Dobrogea, aici oamenii au motive de bucurie. Chiar dacă viile au îngheţat, apoi au fost inundate de ploi, în final soarele şi căldura au dat dulceaţă strugurilor.

Vezi și

S-au copt strugurii în podgoriile din Muntenia, iar agricultorii sunt la vremea culesului. Spre deosebire de Oltenia şi Dobrogea, aici oamenii au motive de bucurie. Chiar dacă viile au îngheţat, apoi au fost inundate de ploi, în final soarele şi căldura au dat dulceaţă strugurilor. La baza unui vin bun stau, însă, munca şi priceperea.

În localitatea Vadul Săpat, ziua a început pe câmp, printre rândurile de butaşi. Agricultorii au multă treabă. În faţă au 2 hectare de viţă de vie. Strugurii s-au copt deja.

Sub soarele arzător, se munceşte cu spor şi cu mult drag. Deşi iarna a fost grea, primăvara secetoasă, iar vara a adus ploi cât pentru un an, culturile au ieşit învingătoare din lupta cu vremea rea. Iar unde natura a dat, Dumnezeu a înmulţit.

Gheorghe Pintilie - muncitor 

Din moşi strămosi se zice așa: strugurele cel mai bun e când e bătut de brumă! Producţia se vede că e bună!

Emilian Elisei - Inginer horticultor

A fost un sezon mai ciudat, şi îngheţ mai târziu. Un an bun, din punctul de vedere al calitaţii. Aproximez vreo 15 tone!

Viile din Dealul Mare, aşa cum sunt cunoscute de către localnici, sunt soiuri alese. Astazi s-au cules strugurii din care va fi produs Muscat Ottonelul, unul dintre cele mai vechi, mai dulci şi mai parfumate soiuri din lumea întreagă.  

Ciorchine cu ciorchine, strugurii ajung în lădiţe. Tractorul încărcat cu roadele naturii ia apoi drumul fabricii, acolo unde începe procesul de vinificare. 

Gheaţa carbonică are rolul de răci strugurii pentru a evita casarea lor, si a pastra mustul rece si proaspat in vinificatoarele de fermentare.

Lucreţia Samoilă, viticultor

Este mult mai pretenţios pentru că aromele lui atrag insectele, se crapă boabele, dar noi încercăm să îi ţinem tot timpul sub control cu tratamentele ecologice.

Mustul obţinut stă aproape un an la fermentat.  Italianul Fiorenzo Rista se ocupă de tot acest proces. A venit în ţara noastră în urmă cu ani buni. Pentru el, roadele pământului românesc sunt aur curat.  Acum duce înmiresmatele produse pe mesele românilor.

Fiorenzo Rista - Enolog:

Am descoperit că România are multe soiuri autohtone. Albul mai repede, rosul mai tarziu ajunge la îmbuteliere şi la etichetare. Sticlele prime, cum se vede, sunt băgate manual pe bandă şi apoi merg mai departe, o maşină le pune capişonul.

Anul trecut a fost unul dulce pentru vinul românesc. Ţara noastră a fost printre singurele din Europa unde producţia a crescut faţa de 2016.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Podgoriile din Muntenia au trecut cu bine peste îngheţ şi inundaţii. Vinul va fi dulce şi bun în acest an